tisdag, juni 09, 2009

Var finns ansvaret, det har ju gått helt åt helvete!

Då så, då var det tredje valet med ett krympande stöd för partiet noterats. Eller 4:e lite beroende på hur man räknar. Så vad sjutton ska vi göra?

Just nu måste det första vi gör vara en seriös valutvärdering som verkligen vågar vända på alla stenar, vågar titta även på obehagligheter som personfrågor.

Vi gör ett flagrant och historiskt misstag om vi ser och utvärderar detta som en enskild händelse, för det här är inte en enskild händelse. Valfiaskot är en del i en serie misslyckanden från partiets sida. Orsakerna finns i hur organisationen är uppbyggd och hur organisationen sköts, men problemen finns också i vilka som finns i organisationen och på vilka platser.

En utvärderingsgrupp måste tillsättas med oberoende personer som inte står partiledning och valledning nära. De måste ha mod att vända varje sten och kanske till och med säga att deras egna vänner begått misstag och kanske inte kunnat det de borde ha kunnat. Det är en jättesvår uppgift, men den måste göras, och det fort. I detta arbete är det viktigare att vara lojal mot parti än person, mer lojal mot idén än vänskapen. Vågar partiledningen tillsätta en sådan utvärderingsgrupp?

Om inte detta mod finns då är det extremt allvarligt för då finns risken att vi seglar ut ur riksdagen och med det får vi fyra år till med en borgerlig regering. Det vore en katastrof för det svenska samhället.

Det är självklart mycket spekulationer kring varför det gått så dåligt i valet, jag har inga svar. Men jag har mina teorier.

Om vi ser vilka röster som vi har förlorat och var de tycks ha gått är det ungdomar, de har främst gått till Piratpartiet. Sen har vi någonslags indentifikationsvänster i t.ex. Stockholms innerstad som förut röstat på V och som nu i än högre grad har röstat på Mp. Till slut har vi de i storstädernas förorter som bär på en mer arbetarklassprägel, där har rösterna gått till S. Det finns fler faktorer, men detta är vad jag kunnat läsa mig till.

Hur ska man tolka dessa faktorer?

Piratpartiet har lyckats ta fuck-off-rösterna som annars gått till Sd och bland många ungdomar till oss. Varför har inte vi lyckats siga upp dessa långfingerröster?

Vi har fumlat i fildelningsfrågan och alldeles för sent tagit ställning. Vi har dessvärre haft partikamrater som röstat för rena galenskaper som IPRED. Vi har efter vad jag kan förstå inte tillräckligt väl lyckats att på ett trovärdigt sätt säga att vi står för ett fritt internet och ett fritt samhälle, långt ifrån övervakningssamhället. Det är märkligt, men sant. Var finns ansvaret för att vi inte i tid förstod vikten och satte ner foten?

När det gäller de som gått till Mp så är det också märkligt. Vi har en miljöpolitik som t.ex. Naturskyddsföreningen pekat ut som den bästa. Hur kan vi inte ha lyft fram detta? Det är ett helt obegripligt misstag. Var finns ansvaret för att vi inte förstod att lyfta miljöfrågan?

Tappet till sossarna. Hur kan det komma sig att vi inte får röster från de som borde rösta på oss och istället röstar på S? Kan det ha att göra med att vi har intagit en roll där vi tycks vara mini-sossar? Kan det ha att göra med att vi vill bevara, och inte utveckla den offentliga sektorn? Bevara Hyresrätten, inte utveckla hyresrätten? Kan det bero på att vi i mångas ögon helt tycks ha släppt feminismen och jämställdheten? KAn det bero på att vi tappat visionerna, orken och fantasin?

Bilden av partiet har förändrats, både med och utan vår egen hjälp och förskyllan. Men för den del vi själva står för måste vi ta ansvar och på allvar utvärdera. Har vi rätt strategi? Lyfter vi rätt frågor? Profilerar vi oss på rätt sätt i rätt frågor? Vad gör vi för fel?

Jag är säker på att det inte är politikens genomförbarhet det handlar om, det är vår oförmåga att beskriva vår politik på ett sånt sätt att den blir trovärdig. Hade jag inte trott på vår egen politik hade jag naturligtvis inte varit med i partiet. Ett parti jag hoppas vi alla nu vågar göra allt vi själva kan för att rädda undan sotdöden. Vi måste alla granska oss själva och partiet och ta det ansvar som är vårt!

/Mattias

Andra som kommenterat valet:

Jens Holm Ann-Margarethe Livh Birgitta Sevefjord Emil Berg Jinge

2 kommentarer:

Mattias Enroth sa...

Tjena, Mattias!

Ja, men då gäller det ju att vi medlemmar som har liknande funderingar faktiskt ser till att ha kontakt, och att vi förhoppningsvis utifrån det kan skapa ett tryck för att valutvärderingen inte skall handla om vart man har sin lojalitet?

Medlemmar finns, använd oss!

/Mattias Enroth (v) Birka Vasa

Martin Lundström sa...

Oj... ibland glänser du till!

Modigt, och väl formulerat! Kan absolut hålla med om hur vi uppfattas utåt. Vad som försiggår innanför partiväggarna har jag dock inte tillräckligt stor koll på för att kunna uttala mig om, men jag vet ju att du faktiskt brukar ha koll på saker och ting. Man ska stå upp för sina vänner, men "Kompiskorruption" är farliga saker!

Bra! Kör hårt! Backar upp dig om det behöves... :)

/Martin (V) Vantör