måndag, november 03, 2008

Vad ska man egentligen tycka om valet i USA? och en liten kommentar om Bruce, och hans nya låt!

Det är svårt att tycka något om det amerikanska valet, förutom att det ska bli skönt att Bush försvinner, om han nu inte inför undantagstillstånd och behåller makten. Men kanske inte ens han tycker det är kul att vara hatad för evigt?

Men valet har i år varit nästan bizart hårt bevakat i svensk press. Det har handlat om vem amerikanerna kommer välja (viktigt), vem världen skulle valt om den fick vara med (intressant) och hör och häpna, vem som skulle vinna om svenskarna fick rösta (helt ointressant). Det är väl klart som fan att demokraten skulle vinna i Sverige. För som en gammal klasskompis till mig sa för länge sen när hon jobbade för Clinton, "Om en svensk jobbar för republikaner, då har något gått fel". För det är ju trots allt så att republikanerna finns inte i svensk politik. Vi har inget så konservativt, inskränkt och människorfientligt parti, ja inte ens Kd, kanske, kanske SD, men dom är dumma i huvet av andra anledningar. I ett land där faktiskt en enorm majoritet bär i grunden socialdemokratiska värderingar är det inte ett dugg förvånande om den minst icke socialdemokratiska kandidaten är mest poppis. Speciellt som han nästan framställs som ett vänsteralternativ.

Men så är är det så klart inte den här gången heller. Demokraterna för inte en vänsterpolitik, det finns inget framgångsrikt vänsteralternativ i USA. Demokraterna för väl en politik som ligger närmast Moderaterna, eller kanske Folkpartiet om man ska vara snäll, eller elak, jag vet inte längre. Den enorma högervikten i amerikansk politik är självklart en av anledningar till att valdeltagandet är så lågt. Runt 50 procent när det är som bäst (om jag inte minns fel). Hälften har inget val de ens med god fantasi och stängda ögon kan låtsas representerar dom. Så världens mäktigast land styrs år efter år av en president vald av mindre än en fjärdedel av folket. Det är världens finaste demokrati det.

Men vad ska man tycka om vilken kandidat? Jag hade nog velat ha någon helt annan så klart och det hade varit coolare med en kvinna än en man som president. Oavsett politiken. Sen hade det ju varit skönt att om 8 år (om hon suttit två mandatperioder) kunna bråka om att USA styrts av två familjer i 28 år. Men så kul får vi inte. Nu vart det bara i 20 år där två familjerna styrde landet. Om man inte räknar med de 8(?) år som Bush den äldre var vicepresident förstås. Då är det återigen 28 år.

Men det är jäkligt coolt att det kanske blir en svart president, eller i alla fall 50% svart om jag förstått saken rätt, men det kan ju vara onödigt att grumla glädjen med smutsig rasbiologi.

Men det är förstås skoj med ett val där riktigt bra artister försöker sig på att påverka valet. Även om det kanske inte gått så bra tidigare för t.ex. Bruce som stödde förändring med Vote for Changeturnen och spelade för Kerry. Nu stöder han så klart Obama och vi får verkligen hoppas att det inte grusar hans presidentplaner, för dåligt är ju bättre än sämst.

Men i USA kan allt hända. Valfusk och sen kan man ju alltid hävda att Obama stöds av en häxdyrkande artist eftersom Bruce har släppt en häx-halloweenlåt. Se här.

/Mattias

Technorati Taggar: , , , , , , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: