onsdag, november 05, 2008

Men det var väl för väl - fast visst finns det smolk!

Det är smått fantastiskt att vakna upp och veta att det amerikanska folketet valde det bästa av två dåliga alternativ. Det är smått fantastiskt att vakna upp och se att en svart man har kunnat bli president i ett land där rasismen är enormt djupt förankrad och apartheid och Ku Klux Klan inte är långt borta. Det är också smått fantastiskt att vakna upp och veta att världens starkaste nation kommer styras av en president som är vald på ett konstitutionellt riktigt vis. För vi väl hoppas i alla fall.

Men det här presidentvalet har ändå visat på en del skevheter i samhället. T.ex. hur få som ändå känner sig representerade av det amerikanska folket, som jag skrev om här omdan. En annan sak som verkligen visat upp sitt fula tryne är det patriarkala maktssystemet.

Titta på vad som hände Hillary Clinton.

En kampanj mot henne som väl aldrig tidigare setts, hur många manliga kandidater har fått så mycket skit på grund av sin styrka?

Titta på Palin.

Hon verkar ju verkligen helt puckad, precis som Bush, vilket så klart inte är sant. Man blir inte president eller guvernör om man är dum i huvudet. Faktiskt. Det kräver ganska mycket att lyckas ta sig till den positionen. Men se på skillnaden i hur Bush och Palin har behandlats. Hur många striptävlingar med Bush-lock-a-likes har genomförts? Jag har då aldrig hört talas om nån. Hur många vice-presidentkandidater har fått sitt utseende granskat så ingående som Palin, möjligtvis Hillary. Hur många har kunnat använda sin familj på ett sånt sätt som Palin har kunnat? Patriarkatet skiner igenom rätt igenom.

Men återigen. Det är fantastiskt att USA valt en svart president och att det äntligen är det minsta evil of two som kommer leda världens mäktigaste land. För även om finanskrisen kommer sätta djupa spår i USA så tar det lång tid innan den mäktigaste delen av världen, läs västvärlden, kommer att låta sig styras politiskt och kulturellt av Kina eller Indien som vi låter USA göra!

/Mattias
Bloggat: Jinge, Progressiva USA, Utsikt från höjden, Jonas Morian, LOKE,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, AB3, AB4, i
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Technorati Taggar: , , , , , ,

Inga kommentarer: