måndag, oktober 06, 2008

Vänstern stärkt av Mps svängsväng?

Att Miljöpartiets ändrade ståndpunkt i EU-frågan har till stordel med regeringsfäighet att göra är knappast annat än troligt. Även om det nog också har med över tio års medlemskap och en ökande medvetenhet om att samarbete över gränser är den enda vägen att lösa miljöproblematiken. Att Miljöpartiet blivit mer och mer borgerligt i andra frågor gör väl inte heller att ställningstagandet är så överraskande.

Frågan är intressant på många sätt. Men det intressantaste torde för oss på vänsterflanken vara hur det kommer påverka vårt eget arbete och framtida valresultat, för allt handlar ju om valresultat, eller hur?

Det som är positivt för Vänsterpartiet med beslutet är att vi nu är det enda svenska riskdagsparti som vill lämna unionen, vilket gör att många EU-kritiska säkert kommer bli mer positiva till oss och kan tänka sig ett V längst upp på valsedeln, framförallt kanske nu i EU-valet i vår.

Mer negativt, inte bara för oss utan för hela samhället är att även Sverigedemokraterna intar en EU-negativ hållning, och om man då är lite grumlig kan eventuellt dessa bli ett alternativ istället för en röst på V. Det är tämligen uselt, för att uttrycka sig milt.

Till det hela ska man ju komma i håg att sossarna sätter ett EU-kritiskt namn högst på sin lista, och då blir det väl lite kinkigt att få vänstersossar och eukritiska ditos att hoppa över till oss. Jaja, vi får se.

Intressant kan ju också bli riksdagsvalet där vi kan ta röster från både Mp och S på EU-kritiken, men samtidigt är det MP och S som kan prata tydligast om samarbete utifrån fler gemensamma ståndpunkter.

Men detta med samarbete kan man ju fundera lite på. Är det så himla viktigt? Av våra potentiella väljar för S-V-MP är det trots allt bara runt 20 procent som egentligen bryr sig om vi har en allians eller inte, alltså är det 80% som skiter it, så det kanske inte är en så jäkla viktig fråga som borgerliga ledare försöker få det till?

/Mattias

Media: [DN][Expressen][sr] [NSD] [Lidköpingsnytt][Metro][UNT][Sydsvenskan]

Bloggosfären: Chefen, Birger, Rasmus, Maria, Johan, Jakop, Alexander, Johannes, Emma, Joakim, Tomas, Charles Anders Wallner Lennart.TOMMYS TANKAR Ung Vänster Sidvind
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Sd-väljare sa...

Vad är det som är så dåligt med Sverigedemokraterna?

Anonym sa...

Mattias.

Jag är själv borgerlig och för EU men ska inte debattera det med dig.

Men jag vill förtydliga för dig att det inte är EU-parlamentet som avgör om Sverige ska lämna EU eller inte. Det är alltså helt bortkastat att rösta på v eller sd om syftet är få Sverige från EU. Det är riksdagen som avgör det.

Moderaterna är ensamma i riksdagen att vara emot landsting-regioner.

Tycker du då att alla regionkritiker ska bör rösta på moderaterna oavsett politiska åsikter i övrigt eftersom m är emot landstingen trots att det inte är landstingen som avgör om de ska vara kvar eller inte. Även där är det riksdagen som avgör.

Bengt

Sd-väljare sa...

Bengt har delvis fel. Sverige kan i dagsläget inte lämna EU.

Anonym sa...

Jodå, EU har inte något förbud mot att lämna EU. Däremot har man inte reglerat hur man ska hantera det. Men vad jag vet så gör man det i Lissabonfördraget.

Men v och sd säger ju nej till Lissabonfördraget!

Bengt

Mattias Ericson sa...

Till Bengt.

Återigen måste jag dessvärre säga att du har rätt, det är itne EU-parlamentet som avgör om Sverige ska lämna EU eller inte.

Men, jag har fått den uppfattningen ifrån ett gäng års läsande av diskussioner och analyser av valresultat att det ändå är så att de som vill lämna EU får röster i EU-parlamentsvalet från väljare som är kritiska till EU och själva vill lämna unionen. Att det sen inte spelar nån roll vid voteringarna i Bryssel är en annan sak.

sd-väljare:

Att jag tycker SD är dåliga är väl knappast nån överraskning då jag inte är sen att skylta med min V-tillhörighet. Jag väl nämna frågor som synen på främmande kulturer, kopplingarna till nazismen, och tämligen ofta basera sin politik och sina uttalande på lögner och förvanskade och vantolkade fakta (finns massor av länkar, men enklast är väl att gå in på deras egen hemsida. www.sverigedemokraterna.se)

/Mattias

Mattias Ericson sa...

Ursäkta den usla svenskan i ovanstående inlägg, men jag orkar inte ändra just nu.

Tata!