söndag, oktober 12, 2008

Objektiviteten, Svenskan och den politiska agendan!

Media försöker ofta inbilla oss att deras nyhetsrapportering är objektiv och att de därför är en garant för att demokratin tillförs kunskaper som gör att medborgarna på ett objektivt och sakligt vis kan fatta politiska beslut. Att ledarsidorna och krönikor är direkt politiska är så klart inget problem, men när nyheterna kryddas av politiska ställningstagande blir det mer problematiskt.

Självklart är allt som skrivs om något i någon bemärkelse politisk. I val av fakta, vinklar och den typen av saker. Men det är sällan det blir så tydligt vad journalisten själv anser som i följande citat ur dagens SvD :
Anledningen är den försämrade ekonomin i samtliga landsting runt om i landet men eftersom Stockholm verkar kunna klara sig aningen bättre än exempelvis Västra Götaland straffas Stockholm med att betala ännu mer till skatteutjämningssystemet
Utan att ta ställning till skatteutjämningssystemet, vilket jag är för, så är det inte helt objektivt att skriva att systemet "Straffa[r]" Stockholm. Det är ett väääldigt tydligt ställningstagande. En mer objektiv skrivning hade väl kunnat vara t.ex. "system får till följd att Stockholm måste betala mer."

Ett annat exempel är det som Jinge pekar på om DN´s undersökning där man sätter rubriken "Stort förtroende för regeringen" trots att en minoritet svarat så. Det är ju i och för sig förvånansvärt att så många som 47% har förtoende för regeringen, så i förhållande till hur många som borde ha förtroende så är det förstås ett stort förtroende.

/Mattias

DN12 SvD AB1 it


Andra bloggar också om:
, , , ,
Kolla även in följande gamla blogginlägg:                       
Det är dyrt att köra bil go vänner!
Sänkta arbetsgivaravgifter gav få och dyra jobb
Vi säljer ut bankkrisens stabilaste motmedel!
Intressant?
Technorati Taggar: , , , ,

Inga kommentarer: