onsdag, oktober 01, 2008

Låt Cyklopen leva!

I dag publicerar DN en artikel om Cyklopen, ett kulturhus byggt av unga eldsjälar och entusiaster som vill

Med anledning av det finns de all anledning i världen att påminna om Vänsterpartiets pressmeddelande från den 9e september. Där kan man bl.a. läsa:

"
Att den borgerliga majoriteten vill se ett Stockholm där endast de med stora ekonomiska resurser får inflytande över sitt närområde är nu väl känt, men att på detta sätt olagligförklara en estetik och ett särskilt sätt att måla plank är ett stort steg i fel riktning även för dem.

- Kulturkampanjen har byggt upp sin verksamhet helt på egen hand, genom idoga stödfester och tusentals obetalda arbetstimmar, säger Ann Margrethe Livh, oppositionsborgarråd och ledamot i exploateringsnmämnden (v) Att de nu ska straffas ut av staden för att de inte passar in i mallen av vad som anses var rätt kultur, det är ett slag i ansiktet på alla som vill skapa sig ett eget utrymme.

- Kulturkampanjen fick från början den här tomten för att de skulle få möjlighet att inte störa men också vara ostörda, fortsätter Ann Margrethe Livh, hur långt ska man behöva flytta för att få möjlighet att bestämma över sina egna väggar?"

Jag bor i närheten av Cyklopen och är själv kanske lite för gammal och konservativ för att hänga på ett kulturhus av det friare slaget. Men jag har varit där på besök en gång och skulle gärna gå dit oftare. Det är en fantastisk möjlighet för en stadsdel som Högdalen eller Rågsved att få ett så pass radikalt och sjudande kulturliv i sin direkta närhet.

Att gatukonsten dessutom har ökat i området är bara trevligt. Nu menar jag inte klotter och graffiti, utan dikter på gatorna, små stenplattor med fina budskap i centrum och tankeväckande konstverk på övergångsställen, tunnelbanan och annat. Inte ens min frireligiöse KDUpolare M verkar ta direkt illa upp, utan har till och med uttryckt sitt något reserverade gillande.

Nu vet jag väl inte att gatukonsten kommer därifrån,och visste jag det skulle jag nog akta mig för att leda det i bevis med tanke på den extremt rigida synen på konst som staden driver. Dessvärre är det nog inte heller unikt för den borgerliga majoriteten, utan även ett uttryck bland många inom oppositionen. En effekt av ett relativt gammalt politikerbestånd i staden månne?

Apropå gamla politikers syn på kultur finns det många fler knäppa städer än Stockholm. Läs här vad Fakiren Orthae skriver om ett helt galet kulturstadsår i Umeå!

/Mattias

Läs hela pressmeddelande på Ann-Margrethe Livhs blogg eller ladda ner det och sprid här!
[DN][DN2][Till er tjänst]

/Mattias

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , ,


Kolla också in följande gamla blogginlägg:                       

Skolk i betyget. Nja, det är nog inte en så brilljant idé ändå
Sänkta arbetsgivaravgifter gav få och dyra jobbBorgarna sköter inte skogsförvaltningen!
Alvendal, höga hus och konstigheter!


Intressant?


, , , , ,

Inga kommentarer: