torsdag, oktober 09, 2008

Kanske en chans, men ett livsfarligt spel - eller det som är bra för partiet är inte alltid bra för Sverige!

Det är många, många som redan skrivit mycket, mycket om S och Mp´s närmast barnsligt naiva utspel i går. Jag vet inte vad jag ska tycka. Men några saker vet jag.

1. Det är tråkigt att vi som parti har tappat så mycket i inflytande under de senaste åren att vi anses utspelade av faktiskt alla andra, som istället väljer att röra sig mot mitten, mot de heliga mittenväljarna. Man kan ju fundera mycket på vad alla dessa mittenväljare kommer sig av. Detta är kanske inte rätt tillfälle, men jag har svårt att slänga av mig känslan att mittenväljare uppstår i ett samhällsklimat där det är mycket, mycket svårt att få några riktiga uppfattningar om olika alternativa samhällsutvecklingar och där mycket av medierna tillsynes kastar av sig ideologierna och får det att framstå som att man bara låter det sunda förnuftet styra, och att man därför kastar sig fram och tillbaka mellan lösningar på symptom av det rådande systemet, men aldrig kan analysera orsakerna och lösa dessa. Utan illusioner, inga visioner och därmed ingen förändring. Tillbaka till partiet V.

När det gäller detta att vi tappat så mycket i inflytande att vi inte får vara med i S och Mps arbete, måste vi som parti vara väldigt självkritiska i kring. Vad är det vi hade kunnat gjort annorlunda för att behålla det inflytande vi haft, utan att ha tappat våra ideal och vår politik?

Där anser jag att partiledningen bär ett stort ansvar och har agerat fel många gånger under en lång tid. Även kongressens deltagare bör ta sig en funderare över de taktiska överväganden som ledde fram till vissa beslut som helt klart har med detta att göra. Budgettaket är uselt och borde avskaffas, utan tvekan, men det skulle trots allt vara möjligt att föra en betydligt progressivare politik, oavsett budgettak än i dag med ett V som är med vid rodret än som står utanför, om vi varit starka nog att få genomslag. Det är det allt handlar om, vår egen styrka att vara med och bestämma.

2. Det nämns både här och där i bloggosfären att det är bra att V inte
dras med till höger tillsammans med S och Mp, och det är sant. Vad det
nu betyder att gå högerut, vi kanske behöver fundera över en stund vad
som är höger och vänsterpolitik, kanske är det något annat i dag än för
hundra år sedan. Jag tror vi behöver fundera över skolpolitiken, våra
prioriterade frågor, vi måste se över vår interna organisation och
säker fler saker jag glömt bort nu.

Men, min poäng är att vi inte alls skulle följt med högerut. I ett samarbete måste man visserligen kompromissa, men vi hade också kunnat lämna samarbetet om de två andra partierna skenat i väg mot det borgerliga hållet. Då hade vi stått där med trumf på hand, i stället som nu, eventuellt med hatten.

3. Det är ganska troligt att vi tar en hel del sympatisörer från S, och eventuellt en del från Mp, alltså går vi som parti framåt, eventuellt. Men att vi går framåt skulle så klart betyda att de går bakåt, och då kan de inte själva bilda regering utan andras stöd. Om de då menar allvar med att V inte kan bli aktuella för regeringsbildande så måste de söka sig högerut. Vilket ju Mona har öppnat för helt öppet.

Min gissning är att det faktiskt, i bakgrunden pågår underhandlingar med Fp, alternativt C, om gränsöverskridande samarbete om Alliansen inte vinner. Det vore en tämligen usel utveckling det. Det är inget jag vet, det är bara en gissning, men kanske åtminstone en aning kompetent sådan.

Så vi står kanske med ett V som är starkare än på länge, en icke-alliansseger och en regeringsbildning där vi ställs utanför. Det betyder fritt spelrummen för högerkrafterna inom S och Mp. Bra för partiet V, men uselt, uselt för alla oss som bor i Sverige.

4. Sen blir det ju rejält mycket svårare att tro något alls när det redan i dag kommer signaler om andra bud från sossarnas partisekreterare och efter vad jag förstått har även Maria Wetterstrand tonat ner utestängningen. Om det hela inte ens varit förankrat i Sossarnas VU, eller AU, eller vad det heter låter ju helt bizarrt och man undrar hur det står till där uppe hos Mona Sahlin.

/Mattias

Massor har bloggat om det här, t.ex.:Thomas Hartman, Catti, HBT-sossen, ArvidFalk, Sjölander, Jonas Morian, Erik Laakso, Reza Javid, Johanna Graf,Jinge, Niklas.in, Röda raketer, Life of Avlo, Esbati, Queen of Light, Forever United, Approximation, Badlands, Reza Javid, Tomas Jonsson, Hanna Löfqvist,Ett hjärta rött, HBT-sossen, Ilona Sz Waldau, Gudmundsson, Ledarbloggen, HAX, Media t.ex.: SVD1, SVD2,SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3, SDS, DN4, SDS, Dagen1, Dagen2, AB, Ekot AB1 SvD1 HD1 DN1 SDS ETC itDet är dyrt att köra bil go vänner!
Sänkta arbetsgivaravgifter gav få och dyra jobb
Vi säljer ut bankkrisens stabilaste motmedel!

Intressant?Technorati Taggar: , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Henrik Alexandersson sa...

Jag skulle ge bra mycket för att få leverera ett ärligt och uppriktigt väl menat tal till (v):s partikongress.

Lars Flemström sa...

Jag tycker du är alldeles för pessimistisk och underskattar vänsterpartiets möjligheter att påverka som oppositionsparti till vänster.

Uppgiften måste väl ändå vara att minimera väljarstödet för alliansen om sd? Ju färre röster de får tillsammans, desto fler röster får s, mp och v, tillsammans. Rösterna kommer säkert att räcka så att s kan bilda regering utan något stödparti alls eller med mp som stödparti. Och jag är helt säker på att det blir en bra utgång för v också. V måste profilera sig mer som ett anti-etablissemangsparti för alla som känner sig illa behandlade. Budgetförslaget var en bra början.

Nu vet jag inte hur realistiskt det var, med tanke på budgettak mm, satsningen på dem som har det ekonomiskt sämst ställt är i alla fall helt ok. Det handlar alltså inte bara om att komma in i regeringen, utan också om att vara en röst åt dem som har svårt att göra sig hörda.