torsdag, oktober 02, 2008

Bankkrisen i USA bara nålen som spräckte ballongen! och Gudmundsson slår egna rekord

Det är visst kris i världen just nu. Bankerna är i gungning och med dem väl i princip hela konsumtionssamhället, eller kapitalismen om ni så vill. Förmodligen rätar väl världen till sig och skakar av sig minnena från alla krisens offer igen. Lite sorgligt, men mycket sant.

Det har skrivits mycket i bloggosfären om detta, och jag har inte mycket att tillföra egentligen, det handlar väl mest att få skriva av sig sin oro över det som sker. Men vad är det egentligen som sker då?

Tja, det vet kanske alla. Banker i USA lånade ut pengar till folk som annars inte skulle få lån för att köpa hus. Det kan ju låta sjysst om det inte var för att avtalen i det fördolda var skrivna så att ränterna skulle stiga och stiga och det torde stått klart för vem som helst som läst det finstilta att många inte skulle kunna betala tillbaka. Men ni vet hur det är. Man läser inte det finstilta, och det vet bankerna och fortsätter luras så länge det går.

Men så vips är det massa människor som inte kan betala sina lån och eftersom bankerna som lånar ut pengar också lånar in pengar som de lånar ut, och då när nån som faktiskt lånat ut pengar till banken vill ha hem sina pengar till sin trygga madrass eller nåt annat så fanns det inte så mycket stålars i bankkassan som man kanske hade kunnat hoppas. I stället hade banken en massa hus som jag inte riktigt vet vad de gjorde med, men ingen vill väl ha ett hus tillbaka istället för pengar? Så då börjar folk i panik ta ut pengar och ladidadida så har banken krashat och en massa andra banker hade köpt de där bankernas fodringar och det blir så himla struligt eftersom kapitalet är globaliserat och i slutändan så står vi där med en värld baserad på ett system som då och då måste klia den värsta skiten av sig och alla i hela världen får smaka på det bittra i att några banker i början bara var giriga. Lite enkelt så är det som hänt.

Så nu väntar framtiden. Vad kan man vänta sig av den. Ja, det är lite snårigt att säga, men nog blir det recession, och det är inte utan att man tycker lite synd, eller rätt åt, borgarna som alltid får regera när det kommer såna här kriser och får ta massa skit för det också, inte bara för allt det usla de kan rå för ,nämligen deras egen politik. GAH vilken lång, och tämligen meningslös mening. Det varslas som sjutton både här och där, boräntorna kommer gå upp, bostadspriserna ner och säkert massa mer. Men det kanske räcker som problembild.

Om man nu sätter in detta i sitt perspektiv i Sverige där borgarna nu härjat på i två år så vet vi följande. En halv miljon människor har lämnat, (eller står utan, minns inte nu) trygghetsförsäkring, alltså a-kassa och om de får kicken så får de inga pengar.

Vad kommer de göra? Eftersom de har lämnat a-kassan kan man ju misstänka att de ideologiskt inte gillar att gå till socialen, eller så skiter de i idealan och tar mössan i vacker hand och ber om en allmosa från den förfärliga välfärdstaten. Om de inte tar mössan i näven så lär de behöva ett nytt jobb.

Massor av dem som lämnat lär säkert befinna sig i något så när säkra positioner tack vare status och ålder och lite annat, men risken är ändå stor att en rätt många står där på barbacke, plus alla de satar som står på barbacke, men med en försämrad a-kassa att värma sig på.

Om de väljer att gå till socialen för brödet så kommer kostnaderna för kommunerna att bli bizart höga och det får konsekvenser på skatten och kvaliteten i övriga verksamhet, vilket gör att människor får sämra service och mindre pengar och blir lätt griniga.

Eller så söker de ett jobb, och eftersom de inte får några pengar av nån annan så lär de vara rätt benägna att ta jobb till en ganska låg lön och därmed kommer lönerna att pressas neråt. Mindre pengar i plånboken, mindre konsumtion, mindre jobb, mindre pengar åsså snurrar det vidare neråt.

När aktierna åker upp och ner och fram och tillbaka är det av nån märklig anledning också så att det är de som har kunskapen och pengarna som kan utnyttja situationen och sälja på topp och köpa i bott, medan Svensson med sina folkaktier av mer eller mindre duglig karaktär inte har en chans att hålla sig a jour med vad som egentligen händer, och dessutom när han ringer banken får han snällt stå i kö medan storkunderna säljer sina aktier till topppriser och det kommer ut mängder av aktier på banan och ingen vill köpa svennes aktier och han får slumpa ut dem till storköparna som kan börja casha in när krisen bedarrat och kapitalismen rullar vidare.

Sen var det ju det här med räntan och bostadspriserna. Som ni minns från tidigare i det här inlägget så beskrev jag hur bankerna var högst involverade i dagens kris och eftersom de får in mindre pengar på inlån måste dra upp räntorna så att folk sparar mer, och betalar mer, det är liksom det bankerna ganska mycket lever på. Och då blir det ju mycket dyrare att bo. På bara nåt år har räntorna mer än fördubblats och med de boendekostnaderna och eftersom det varit ganska dyrt att handla ett boende på sista tiden så blir det med andra ord jättedyrt att bo och eftersom det blir så dyrt att bo så kan inte folk betala lika mycket när de köper sitt boende, och då sjunker priserna och om man då råkar sitta på ett stort lån, med dyr ränta förlorar jobbet ja då blir det till att sälja, men då till mindre än du gav och där står du utan pengar och utan bostad och ska försöka ta livet med en klackspark och köpa att det är så här systemet och världen ska fungera. Kanske väcks ett litet revolutionsfrö i både ett och annat huvud, men eftersom det inte finns någon direkt organiserad vänster som kan ta tag i krisen och vrida den tynande makten ur kapitalisternas händer blir det märkligt nog det kapitalismen som tjänar på sin egen kris eftersom det blir de starka företagen som står kvar och massa skräpföretag far allvärldensväg. För kapitalisten som är stark är ju det skitbra och så kan man säga på ledarsidor av mer tvivelaktig karaktär, bland ekonomijournalister av mindre intelligent slag och i TV-soffor och andra ivriga påhejjar av kapitalismen att titta så stark och duktig kapitalismen är och titta vad bra det blev när allt rat försvann. För de kommer ju så klart blunda för det obehagliga faktumet att det är människor som de inte ser eftersom de går med näsan för högt som fått betala genom arbetslöshet, utslagning, hungriga magar, sönderslagna mammor och mycket mycket mera som kommer som ett brev på den snart nerlagda posten i krisers kölvatten. För sådan är kapitalismen och så var det med det!

Sen, go vänner, är det ju inte så enkelt som att det här är hela den förenklade förklaringen. I själva verket är det här så klart en kris- och såpbubblasom byggts upp under väldigt lång tid genom att man trott sig ha haft mycket mer pengar att röra sig med än man haft och det där är så komplicerat att jag knappt förstår det själv.
DEt finns för mycket låtsas pengar, fiktivt kapital i förhållande till hur stor den non-fiktiva tillväxten, alltså den riktiga har varit. På typ 25 år har vi gått i från att förhållandet dem emellan gått från att vara ganska lika till att låtsas pengarna är tre och en halv gånger fler än de riktiga pengarna. Det kallas i bland för spekulationskapitalism och leder gärna till det som alla längtar efter lyxkonsumtion, rekordstora aktieutdelningar och bubblor. Ja, kanske inte det sista, och kanske inte alla, men ändå! Så trots att krisen är dagsaktuell så är bankkrisen i USA bara nålen som spräckte ballongen!

/Mattias

P.S Kan inte låta bli att citera den alltid like godmodige och fryntlige Per Gudmundsson: "Det bästa med finanskrisen är att vänstern äntligen slutat bry sig om klimatet. " D.S
Media:
DN1, DN2,
DN3DN4 , DN5, DN6, DN7, DN8 SDS1, SDS2, SDS3, SDS4, Pol12 AB1234 Db1  SvD1234567 Dagens arena it
Massor skriver om detta, jag länkar till ett gäng för vidare läsning:
Petter Nilsson, Petter igen Petter en 3e gång, Daniel Ankarloo på ETC, Ali Esbati,Ali igen Jinge, Jinge 2Vänsterekonomis
, SvDs vidriga ledarblogg, Alliansfritt Sverige, Sevefjord, Bildt
Läs även andra bloggares åsikter om: , , , , , , , , ,


Kolla också in följande gamla blogginlägg:                       

Skolk i betyget. Nja, det är nog inte en så brilljant idé ändå
Sänkta arbetsgivaravgifter gav få och dyra jobbBorgarna sköter inte skogsförvaltningen!
Alvendal, höga hus och konstigheter!

Intressant?

, , , , , , , , ,

Inga kommentarer: