måndag, oktober 27, 2008

Amaras lag, också något i politiken?

Jag är lite svag för teknik. Älskar min dator, min mobil, vill ha streamningmöjligheter i hemmets alla rum och så vidare och så vidare. Ibland får man som vänstermänniska så klart utstå spott och spe för det, men vad ska man öra? Love is love, om så till en hund!

Inom tekniksfären finns det en lag som kallas Amaras lag, som det skrivs om i dag på idg.se. Den går ut på att vi på kort sikt överskattar teknikens inverkan på våra liv, och på lång sikt underskattar den. Idg exemplifierar med tv-n på 50talet och internet på 90-talet. Vilka var inte möjligheterna som skulle komma med internet? Mycket av allt det blev inte av, och ändå är internets inflytande över våra liv långt större än vi faktiskt kunde föreställa oss för bara tio år sedan. Likadant när det gäller mobiltelefonin. När jag såg min första mobiltelefon på mitten av 80talet kunde jag och min familj inte för våra liv förstå  vilka samtal man inte kunde missa när man gick på affären. Vi såg nämligen en stackars tekniknörd som släppade på en sån där telefon som då hette biltelefon för att ingen vettig människa bar runt på dom. Handsfree var ryggsele!

Men kan man inte applicera Amaras lag även på politiken?

Ibland när man lyssnar på oppositionen, oavsett majoritet, så får de det att låta som att hela världen kommer att raseras inom ett par veckor om majoritetens politik genomförs. Ni minns kanske debatten om hur det skulle välla in människor i Sverige från EU när vi gick med. Hassan gjorde den berömda sketchen om hundratusen tyska bögar. Men inte välde det in massor av folk inte. Men samtidigt kunde vi nog inte riktigt föreställa oss det enormt genomgripande samhällsförändringar som 15 år senare skulle prägla Sverige på grund av EU-inträdet. Hur extremt låst politiken blivit, hur underdånig svensk utrikespolitik blivit och hur vi i dag har en militär som har som syfte att agera i andra länder. Överdrivet på kort sikt, underskattning på lång sikt.

Ett annat exempel som slår mig är kankse en aning från ämnet, men jag tror att det träffar ganska rätt ändå. När löntagarfonderna var på tapeten för 30 år sen var dåvarande VPK emot eftersom de inte var tillräckligt genomgripande. Det oroades för att det skulle ta 30 år att genomföra socialismen. Hmmm. Då hade vi haft socialism i dag, och det hade kanske inte varit så dumt. Men återigen, vi överskattade nog vår egen politiska kraft på kort sikt, och underskattade motståndarnas politiska kraft på lång sikt. För vårt samhälle har på ganska många punkter flyttats höger ut jämfört med var vi var på väg för 30 år sedan. Och det är synd!

Men å andra sidan. Får man tro marknadsliberalerna så hade jag inte haft min älskade dator, min underbara mobiltelefon och aldrig kunnat köpa något som kunde streama överhuvutaget då. Och det hade ju också varit synd.

/Mattias

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Så lyfter den mobila webben - IDG.se
Technorati Taggar: , , , , , ,

Inga kommentarer: