tisdag, september 09, 2008

Visst borde vi demonstrera den 16 september!!

Klockan 17.30 den 16 september kommer en stor demonstration gå av stapeln i Stockholm. Det är Septemberalliansen som demonstrerar mot högerpolitiken, för rättvisa, solidaritet och gemensam välfärd. De som står bakom är en bred vänster utanför parlamenten, och det är naturligtvis djupt beklagligt att inte Vänsterpartiet ställer upp och är med och arrangerar en protest mot regeringen av den här storleken.

Det är svårt att se vad det kan finnas för argument bakom det bizarra ställningstagande som ligger till grund till att inte vara med och synas i denna demo som garanterat kommer locka många av våra sympatisörer, medlemmar och väljare. Vad är det för signaler vi sänder ut genom att inte delta här?

En oenig vänster? Vänsterpartiet står mot septemberalliansen och för alliansen? Vi är det borgerliga parti många till vänster om oss hävdar? Kanske mer.

Vilka kan då anledningarna vara? Som jag hört och misstänker är de flera.

1. Det är fel medarrangörer.

2. Uppropet kritiserar oppositionen.

3. LO stöder inte Septemberalliansen.

Alla dessa argument är milt sagt tveksamma som en grund för att bygga en vänster på som kan vinna några val. Jag börjar med punkt 1.

1. Bland arrangörerna av detta arrangemang finns Rättvisepartiet socialisterna, dessa tillhör en annan gren av vänstern än de som vill se sig som rättläriga i Vänsterpartiet. De tillhör en i Sverige nästintill obefintlig Trotskistisk rörelse. Någon gång, någonstans har partiets partistyrelse fattat beslut om att där Rättvisepartiet är med ska vi inte vara med. För att? De stjäl showen! Eller kanske det uttrycks som att de tar på sig äran åt allt, och det ligger det en del i. Men att tro att Vänsterpartiet, den överlägset största vänsterorganisationen bortset från Sossarna och fackrörelsen, skulle drunkna i ett fåtal högljudda Rättvisepartister är om inte befängt så en paranoid tanke. Det kloka vore naturligtvis att vi kraftsamlar och rider på RS förmåga att faktiskt se större ut än de är , och få gratis poäng inom den allmänna, oorganiserade vänstern. Poäng vi verkligen behöver inför nästa val!

2. Oppositionen kritiseras i deras upprop och om vi blir kritiserade ser det konstigt ut om vi ställer oss bakom kritiken av oss själva. Men om man läser kritiken mot oss inom oppositionen är det svårt att inte hålla med. Vi borde istället säga, JA! vi har varit otillräckliga, men tillsammans kan vi nu vända det här! Det hade visat på självinsikt och styrka och då hade vi återigen vunnit poäng hos alla dem som precis som vi hatar den politik som borgarna för.

3. Argumentet om LO är kanske det som utrifrån ter sig märkligast, och nog kanske också är det konstigaste. Men det kräver en del förkunskaper.

För ungefär ett år sedan släppte Flammans chefredaktör Aron Etzler en bok med titeln " Trondheimsmodellen- radikala framgångshistorier från Norge och Nederländerna (2007)". En väldigt intressant och sedelärande bok om hur vänstern i Norge och Nederländerna lyckats vända opinionen i respektive länder och ta makten (i alla fall i Norge, i skrivande stund minns jag inte om det togs nån makt i Holland, men bokens hemsida avslöjar att Socialitiskapartiet fick 17% i valet 2006). I boken finns väldigt mycket för vänstern att lära av och man kan se att mycket av det som hänt inom Vänsterpartiet efter valet kommer ur det tankegods som boken förmedlar, och som Aron pratat om under en längre tid inom partiet. Dörrknackningskampanjen kommer direkt ur Arons bok, så agerade man i Holland. Och närmandet till LO kommer härifrån. Det var nämligen så det gick till i Norge, och det är det som är den sk Trondheimsmodellen. Problemet för Vänsterpartiet i Sverige är bara att man inte kan överföra modellen rakt av till våra förhållanden, vilket många inom partitoppen tycks tro. Skillnaderna är allt för stora, framförallt handlar det om att det norska LO var betydligt radikalare än det svenska varit på decennier, och det var dom som tog initiativet till att börja samarbeta med partierna. Men eftersom det är Vänsterpartiet som vill närma sig LO och LO inte är det radikalaste som går i ett par skor, och dessutom står socialdemokratin väldigt nära och är tämligen rigit och överlägset i sin attityd blir det till att vänstern närmar sig LO i Sverige, inte LO som närmar sig vänstern, och då är inte särskillt mycket vunnet.

Så tillbaka till det denna artikel egentligen handlar om. 18septemberalliansen och att Vänsterpartiet inte finns med. Tydligen är det då så att LO inte stöder denna vänsterallians, av skäl som för mig är okända, och därför ska Vänsterpartiet inte heller stödja den för att LO har sagt att vänstern antingen väljer Rättvisepartiet eller LO. Så då kryper vi för det då. Det känns inte direkt lovande inför de kommande partiöverläggningarna med S och Mp direkt. Om LO har läst Etzlers bok, vilket de nog har eftersom de faktiskt har börjat prata med Vänsterpartiet så vore de oerhört korkade om de skulle bryta ett exentuellt närmande på grund av att vi skulle delta i protester mot regeringen, och mycket illa tror jag om LO, men inte det. Faktiskt.

Jag tänker dock strunta i alla propåer och ställa mig i demon den 16 september, om Gud och min son vill förstås!

/Mattias

P.S. Tydligen ska den kände Trotskisten Göran Greider hålla tal också. Vilken tur att Vänsterpartiet inte lyckas bli ihopkopplad med denne välkände vänstersplittrare! D.S.

Technorati Taggar: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: