måndag, september 08, 2008

Trygghet viktigast enligt Hyresgästföreningen - och det är så klart sant!

Häromdagen publicerade Hyregästförenignen en undersökning, gjord bland 12 000 hyresgäster i Stockholmsregionen om vad de värderar främst när det gäller sitt boende. Enkänten svar blev för den som bara lyssnat på debatten kanske överraskande, men knappast för den som tänker realistiskt, att det viktigaste är att bostadsområdet ska vara tryggt och säkert. Alltså inte läget som debatten hela tiden kretsar kring mest. Andra viktiga faktorer var att det finns bra kommunikationer, livsmedelsbutiker och grönområden.

I en artikel i SvD säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

– Vi håller med om att hyresgästernas värderingar i högre utsträckning ska styra hyressättningen, och den här undersökningen är en bra utgångspunkt för ett fortsatt arbete i den riktningen.

Här gör Terje ett feltänk som jag ser det. Nej, det ska inte öppnas för marknadshyror i Stockholm, för även om det inte skulle vara läget som är avgörande för vad man kan tänka sig att betala för sitt boende är det med stor sannolikhet ungefär samma saker som alla människor värdesätter, oavsett klass, vilket leder till att det blir dyrt att hyra en lägenhet som ligger där många vill bo, alltså blir boendet en klassfråga oavsett vilka värdegrunder vi lägger för ett marknadshyressystem.

Föga överraskande tar Fastighetsägarna Stockholm fasta på hyresgästernas vilja att betala mer för en lägenhet i Stockholms innerstad.

– Hyresgästföreningens motstånd mot ökade hyresskillnader mellan innerstaden och andra områden delas inte av hyresgästerna. [...]Om vi ska rädda kvar den privata hyresrätten i Stockholmsregionen måste hyressättningen nu förändras omgående, konstaterar vd Christer Jansson.

Men vad är detta för bullshit? På vilket sätt hotas hyresrätten av brukshyror? I själva verket är det ju faktiskt så att det är samma människor som försvarar och propagerar för ett marknadshyressystem som är de som agerar för att sälja ut allmännyttan, det är de som vill införa ett system där allmännyttiga företag ska göras omöjliga genom att de inte ska få agera annat än marknadsmässigt. Det är det som är det stora hotet mot hyresrätten Christer. Om du verkligen vill försvara den, bör du ta strid mot dagens borgerliga politik och snegla lite åt vänster där det finns kraftfulla förslag för att utveckla hyressrätten genom ett utvidgat hyresgästinflytade m.m.

/Mattias


Technorati Taggar: ,

Tidigare Pooma artiklar i ämnet marknadshyror

Inga kommentarer: