söndag, september 28, 2008

Tala om skatt - eller är regeringens ideologer smartare än DN´s

I dag gnäller DN´s ledarsida över att att borgerlighetens regering inte trummar högre för att man sänker skattetrycket till det lägsta sedan 1981.Enligt artikeln är skattetrycket, som de vill uttrycka det, 46,3 procent i dag gentemot 49,1 procent vid valet. Intressant nog svslöjar man i nästa andetag att skatten inte alls är 46,3% utan om man räknar på samma sätt som i Europa så blir det ungefär 42% idag, och det är bara något över genomsnittskatten i Europa. De kan man ju komma i håg när det ylas om världens högsta skattetryck och annat.

Varför i hela fridens namn, undrar de på DN, berättar man inte detta för det svenska folket. För ett lägre skattetryck är ju så himla bra för ekonomin? Värt att notera är att man säger att det är bra för ekonomin, och inte för människorna, kanske ett svar på deras egen fråga?

Kanske kan det också vara så att man inte slår sig så mycket på bröstet för dessa skattesänkningar eftersom man vet att man gick till val på bland annat löften om att det inte skulle bli några stora skattesänkningar, och om nu skatten sänkts till den lägsta på snart trettio år måste det nog räknas som ganska kraftiga sänkningar, eller i deras egen retorik från världens högsta skattetryck, till verklighetens europeiska skattemittfåra?

Eller är det så att de flesta märker att skattesänkningarna inte riktigt är så bra som de låtar eftersom det kostar på att få mer pengar? De flesta märker så klart att skolan inte blir bättre med mindre pengar, att fler sjuka blir sjukare, att fler gamla får liggsår och så vidare. Ja, de flesta märker nog också att den cola som man får i present varje månad i Stockholm är ganska dyr när välfärdsfunktioner skavs ner och demokratin i det inte helt fördolda monteras sönder.

Eller är det så att man i regeringen faktiskt vet att skattelättnaderna mest gynnar de rika och därför hellre vill spelar andra reklamjinglar, som t.ex. att  spela på rädslor av olika slag för de vet att deras politik är en lögn och att det var den lögnen de vann valet på, inte dess verkliga politik som man slutade saluföra när Reinfeld tog över moderaterna och ljög sig till makten i Sverige?

/Mattias
[DN]
Läs även andra bloggares åsikter om: , , , , ,

Kolla också in följande gamla blogginlägg:                       

Skolk i betyget. Nja, det är nog inte en så brilljant idé ändå
Sänkta arbetsgivaravgifter gav få och dyra jobbBorgarna sköter inte skogsförvaltningen!
Alvendal, höga hus och konstigheter!


Intressant?

Inga kommentarer: