onsdag, september 10, 2008

Stockholmsbudeten. Spännande, men inte så bra kanske.

Har inte läst den nya borgerliga budgeten för Stockholms stad ännu, utan kan bara förlita mig på mediauppgifter. Även om det är borgerliga medier som säkert skönmålar lite, alltså inte avslöjar de neddragningar som garanterat kommer i skattesänkningarnas kölvatten är det ganska oroande läsning.

Man ska sänka skatten, borgarnas paradnummer, med 10 öre. Hur mycket det blir i reda pengar vet jag inte, varken för individen eller för staden, men att det alltid är de som är rikare som tjänar mest på skattesänkningar behöver jag kanske inte ens nämna, det ligger både i sakens och borgarnas natur det.

Utöver skattesänkningarna så ska det satsas, på rengöring, vattenprogram, sysselsättning, utbildning, äldrevård, samt på infrastrukturprojekt. Men, tänker då vän av ordning, hur ska dessa satsningar finansieras om staden får in mindre pengar?

Enligt UNT ska det finansieras genom uttag ur kommunens bolag, det som om vänstern föreslår det brukar klassas som oansvarigt och i det närmaste livsfarligt för staden som måste ha kvar sina pengar i sina företag. Det kanske inte jag tycker, men det finns ett djupt orättvise
perspektiv i uttag ur bolagen. Om bolagen till exempel är allmännyttans bolag betydet det i praktiken att det är hyresgästerna i allmännyttan som via sin hyresavi betalar dessa satsningar. Det är ju, återigen i praktiken att betrakta som en extra skatt på dessa. Och vilka är det som bor i i hyresrätter oftast? Naturligtvis just de som tjänar minst på skattesänkningarna. Tjoho för å va fattig. Det blir lite ironiskt när man läser Sten Nordins uttalande i Handelskammarnytt om att det ska vara lätt att vara Stockholmare.

Men det kan finnas en annan förklaring till att man kan ta pengar ur ett hyresbolag, och det är genom att ta det från de vinster som gjorts genom utförsäljningar. Någonstans har jag hört att staden har 25 miljarder i en skvalpande påse från utförsäljningar, men vi tar den siffran med en nypa salt och struntar i den i den här diskussionen. Men om det är så att man satsar genom pengar man får in från utförsäljningar så måste man nog konstatera att det är ganska vanskligt det med. Utförsäljningarna är ju inte oändliga, så till slut kommer dessa satsningar att behöva finansieras på annat vis. I och för sig kan vissa av satsningarna vara engångsföreteelser, som till exemepl infrastruktursatsningen. Men det vet jag så klart inget om just nu.

Så vad kan vi dra för slutsatser av det lilla vi vet om budgten? Att den inte kommer gynnna de som har det sämst ställt, (som om vi inte visste det innan) att satsningarna inte är hållbara ekonomiskt och att borgarna, som ändå torde vara ekonomiskt intresserade, inte verkar ha förstått hur en budget kan drivas på ett hållbart vis inför framtiden. Det är faktiskt lite spännande att se hur de ska lösa problemen i framtiden, men det är inte så bra kanske. Spänning kan man få billigare än så, till och med spänning i världsklass. Så det så!

/Mattias


DN, Unt

Andra bloggar: Tomas Å
Technorati Taggar: , , , , , ,

Inga kommentarer: