lördag, september 13, 2008

Sakine får nog sova länge, för hon tycks inte vilja förstå!

Läser till hälften med nöje, till hälften med förskräckelse Sakine Madons krönika på dagens Expressen.se. Med nöje för att hon alltid är så vansinnigt självsäker och övertygad om sin sak, och det är alltid lite skoj. Med skräck för att hon får saluföra sina, ofta bisarra tankar hos en av Sveriges största opinionsskapare.

I dag handlar det om att att integrationen skulle tjäna på marknadshyror. Hur det skulle fungera i praktiken säger hon så klart inte, eftersom det inte är sant. Däremot har hon ett förslag, som jag faktiskt inte vet om det är seriöst eller inte, om att man ska reservera lägenheter för olika grupper i rika områden. Men det är nog ett skämt eftersom hon inte brukar vara så där överdrivet förtjust i regleringar. Men så värst kul är inte skämtet.

Nåväl. Förskräckelsen kommer i och med att hon inte tycks förstå hur Stockholms bostadsmarknad ser ut. Hon tycks mena att hyrorna kommer sjunka i fattiga områden om vi inför marknadshyror i Sverige.

Men det bygger ju på att det finns nånstans att flytta för de fattiga, och det gör det ju inte. Vi har en inflyttning i Stockholm som i år kommer uppgå till runt 30.000 personer, och det finns inte 30.000 bostäder för dem att flytta till. Alltså finns det även i utsatta, mindre attraktiva områden ett högre tryck än det finns lägenheter och de som redan har en lägenhet i dessa områden lär inte säga, "Vi tänker bara bo kvar här om vi får sänkt hyra", eftersom det finns en kö med personer som säger att "Vi kan absolut tänka oss att bo där för den hyra som de som bor där idag betalar". Ja, det finns faktiskt tillräckligt med personer som vill flytta in att det finns tillräckligt många i kö för att alla hyresrätter i Stockholmsregionen kommer få en högre hyra. Knappast en bra lösning för de med lite pengar, men en ganska bra lösning för dem som faktiskt har råd att i ett marknadshyresystem köpa sig förtur, så att säga.

Men jag undrar var det här, ändå ganska vanliga tankefelet kommer. Kan det vara så att man inbillar sig att hyresmarknaden är ett nollsummespel, där bara för att hyrorna i ett område går upp kommer de per automatik kommer sjunka i ett annat? Men så är det så klart inte!

Det är nog så Sakine, att du inte kommer att väckas i din törnrosasömn av hyresgästföreningens utredningar om sänkta hyror, eftersom inga utredningar i praktiken kommer att kunna visa på det. Du kommer kanske vakna av ett samhälle där segregationen i stället ökar och fattiga människor i högre grad kommer tvingas till inkasso och kronofogden med vräkning som följd. Tjoho!


/Mattias

Sakine har kommenterat artikeln här! Det är skoj, på riktigt.

Läs Också den här artikeln om marknadshyror
Technorati Taggar: , , ,

Intressant?

Inga kommentarer: