torsdag, september 04, 2008

Ohly säger ifrån - och gör rätt!

Lars Ohly, mitt kära partis ordförande har skrivit på Aftonbladets debattsida i dag att Sverige inte ska exportera vapen till USA. Ja, till och med avbryta allt militärt samarbete med USA. Det är ett alldeles utmärkt krav. För det finns något märkligt i det faktum att vi faktiskt mot Sveriges riksdags beslut, alltså lagvidrigt, exporterar vapen till krigförande länder, som t.ex. USA.

Detta krav kommer efter att alla partier ställt sig bakom ett frysande av de militära samarbetena med Ryssland efter övergreppen i Georgien. För det är återigen något märkligt i att vi accepterar ett lands övergrepp på andra länder, läs USA, men inte andras, Ryssland. Det ger en obehaglig känsla av att lagen bara är ett riktmärke som man kan använda sig av när man känner för det.

Men det är samma rättshavererade syn på regler och rättsstat som jag skrev om i går ang. al-Barakaat, så det är väl inte att förvånas över egentligen (man kan ju tänka på en del andra moraliskt tvivelsamma historier i regeringen som den här Mannens). Men, det är djupt oroväckande om man dessutom sätter det i sammanhanget FRA där det skrivits spaltmil om hur staten kommer kunna följa individuella medborgare in i minsta detalj, och att det redan görs. Hur kommer de människor som uppenbarligen anser att demokrati och rättssäkerhet bara är ord att förgylla texter med, men som gladeligen bortser från dem när de har möjligheten att föra samhället i en ny riktning?

Nåväl, men vad skriver Ohly mer i sin debattartikel? Det han egentligen gör är att han på ett förtjänstfullt klär av den dubbelmoral som hela tiden präglar svensk utrikespolitik och som det faktiskt är dags att sluta stödja nu. Sveriges utrikespolitik måste basera sig på folkrätten och se att den som bryter mot de mänskliga rättigheterna begår brott mot folkrätten om de så heter Bush, Barack, Putin med sin marionett, Castro eller är chef för ett stort företag. Det kommer vara en knäckfråga i de kommande regeringsförhandlingarna mellan S, V och Mp, och det är bara att be en stilla bön att Sahlin och de gröna ledarna är med på tåget och vi får både en bättre inriker och utrikes politik efter september 2010!

/Mattias
Technorati Taggar: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: