lördag, september 27, 2008

Bort med läkemedelsreklamen!

Vänsterpartiet har lämnat in en motion i riksdagen för att förbjuda reklam för receptfria läkemedel. Det är i grunden ett bra förslag med tanke på den mängd personer som hamnar i ett beroende av t.ex. värktabletter.

Det kan tyckas märkligt att man kan mena, som Eva Olofsson säger i Dagens Media, att "kombinationen avreglerad apoteksmarknad och ökad reklam kan få en hälsovådlig effekt". Men faktum är att ett oreglerat användande av läkemedel, om så så lindriga som de receptfira, är inte bra för hälsan hos människor. I kombination med den avreglering av apotektsmarknaden som är på väg finns stor risk att marknadsföringen blir än agressivare och missbruken kommer att öka. Knappast till förfång för någon annan än de aktieägare som tjänar pengar på människors rädsla och behov av medeciner. För det är ju faktiskt som Eva Olofsson säger, att det inte finns något självändamål att öka konsumtionen av receptfria läkemedel, istället bör det självklara vara att man arbetar för att minska medecinberondet i samhället genom en förbättrad friskvård och förebyggande åtgärder. Så det så!

Ibland är det tråkigt att vara med i ett parti där det hela tiden blir en belysning av de saker vi är emot och de saker vi vill förbjuda och det framstår som om vi är ett parti som är emot förändring och utveckling, när det i själva verket är tvärtom. Vi är det riksdagsparti i dag som är överlägsen i sin kamp för ett förändrat samhälle, men det får liksom inte komma fram. Dessutom befinner vi oss i ett läge där vi nästan desperat måste slåss mot förändringar som är väldigt svårt att rulla tillbaka till den korsning där besluten tog in en återvändsgränd.

/Mattias

[SvD]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Dagens Media
Kolla också in följande gamla blogginlägg:
Skolk i betyget. Nja, det är nog inte en så brilljant idé ändå
Alvendal, kaoset och rädslan - och vänsterns idrottspolitik!
Att ha bostadsrätt är inte alltid skoj! Mer om den skumma bostadsmarknaden.

Intressant?
, , , , , ,

Inga kommentarer: