söndag, april 27, 2008

Susanna Popova + miljön = inte sant

I fredags var Metro en grön tidning. Det var nog ett gott initiativ med massor av goda exempel på miljöförbättringar och förbättrare, bland annat intervjuade de min gode vän Arne Forstenberg som gett upp basketkarriären för att bli miljökonsult.

 

De hade även en liten spalt där känt folk fick ge sina bästa miljötips. En av dessa tre var Susanna Popova. Hennes bästa miljötips var att inte sopsortera, inte tvätta återvinningskärl eftersom det var så slabbigt och att man ska bränna alla sopor. WOW! Vilket härligt miljötänk där! Men det kanske är sant att de blandar ihop det när de kör. Jag pratade nyligen med en sopare på McDonalds i Farsta C som i största förtrolighet berättade att det inte spelade nån roll om man stoppade muggen i mugghålet, för de slängde faktiskt alla soporna tillsammans i alla fall. Jag fick något senare hör att det bara är McDonalds som är stora nog att överhuvudtaget ha råd att återvinna av hamburgerkedjorna, och ändå gör dom det visst inte.

 

Men hur var det nu med Popovas miljötänk? Håller det? Nej, inte om man får tro Fokus reportage " Myter och sanningar om återvinning" där det beskrivs som en vanlig myt som inte alls har nån täckning i verkligheten. Det är tvärtom väldigt bra att återvinna. " undersökningar visar att ju fler gånger vi kan cirkulera en råvara i ett tekniskt kretslopp, desto mer av jungfrulig råvara slipper vi utnyttja. Metaller, plaster (från olja), trä och papper är redan hårdvaluta i ett globalt perspektiv." kan man läsa och om att energiåtgången för att diska ur förpackningarna äter upp miljönyttan med återvinningen säger artikeln "Nej, så mycket energi går det inte åt för att rengöra en förpackning. [...]. Ett bra tips är att i stället använda samma vatten som man diskat med. Förpackningarna behöver inte vara kliniskt rena, det räcker att få bort det värsta kladdet. En del förpackningar räcker det med att tömma och skaka ur, till exempel ett pastapaket."

 

Ja, nån miljöhjälte är hon inte Popova, men det var kanske inte heller att förvänta. Men är det inte en aning upprörande att Metro faktiskt valde att publicera detta rent av kontraproduktiva miljötips i sin gröna edition?

 

/Mattias

 

Andra skriver om samma sak:

 

Fler gröna jobb - exportera koncept för sopor « Att arbeta med förändring

Myter och sanningar om återvinning » Fokus

 

Tips på gamla Pooma inlägg;

Vissa måste till varje pris få bo kvar, medan andra snällt ska få flytta! om skillnaden mellan allmännyttan och fastighetsskatten

Men det var då faan Bush!!

SLs fuskkontroller går back och ska säljas ut!

Intressant?

 

,,,,,

Inga kommentarer: