onsdag, mars 12, 2008

Varför man slår sig samman - om SDNsammanslagningar i Stockholm.

,,

Ibland vet man inte om man ska tro sina öron. Efter valet så skedde en del sammanslagningar mellan olika stadsdelsnämnder i Stockholm. Med mer eller mindre vettigt underbyggda argument. Att Vantör blev en del av Enskede-Årsta för att Henrik Ehrenberg skulle få en stor nämnd törs jag inte ens låtsas att jag tror på, även om teorin stärks av att Axen-Ohlin inte kunde ge något vettigt svar på varför, bara att det fanns olika anledningar. Det är ett ganska roligt interpellationssvar man kan läsa om man vet var man ska finna den. Finns förmodligen på nätet, men jag kan inte leta just nu.

Men i dag hörde jag att anledningen till att man slagit ihop Rinkeby med Kista istället för med Tensta hade den mest bizarra argumentationen till grund.

Ett förslag var att man skulle slå ihop Rinkeby med Tensta eftersom de har en liknande infrastruktur. Men det ville inte sossarna för att sossarna har en intern, personlig, strid mellan de båda stadsdelarna, så de skulle bråka så mycket om vem som skulle sitta i stadsdelsnämnden att det skulle vara omöjligt att få det att funka för sossarna. Alltså var den sammanslagning omöjlig.

Kristdemokraterna ville att det fattiga Rinkeby skulle slås i hop med Kista för att rinkebyborna skulle inspireras av det framgångsrika Kista! VA? Skulle den fattige, arbetslöse invandraren i Rinkeby inspireras till att söka jobb som han inte får för att han bor i samma stadsdel som Ericsson? Vad är det för trams? Helt obegripligt. Vem sjutton identifierar sig så med sin stadsdelsnämnd att vilken annan stadsdel som ingår är avgörande för om man får ett jobb eller inte? Jag förstår inte.

Nån lär ha sagt att om folket visste med hur liten visdom världen styrdes skulle de inte bara förvånas, de skulle chockas. I detta fallet är det nog mer än sant.

/Mattias

Inga kommentarer: