onsdag, mars 12, 2008

Folkpartiet kräver och kräver och andras grav de gräver

Som det meddelats i medierna så har Folkpartiet med Nyanko Sabuni i spetsen lagt ett nytt bizarrt förslag för att försvåra för människor från andra länder att kunna komma undan krig, svält, förtryck och alla de andra orsakerna som får människor att lämna allt de har för en trång, sliten miljonprogramslägenhet i ett kallt land långt, långt borta. Nu ska man inte bara behöva klara ett svensktest för att bli medborgare, man ska också klara ett samhällskunskapstest. Det är precis den utvecklingen som vi inom Vänstern varnade för för några år sedan när Holland införde ett liknande prov, då för att ens få söka medborgarskap, eller om det till och med var för att få komma in i landet, minns inte så noga just nu. Det här är väl lite mindre ont, men det är rätt tydligt vad syftet är, stänga ute fel sorts människor från det här landet.

 

Det är väldigt fräckt med den här typen av förslag eftersom det till en början kan tyckas ganska vettigt att man får lära sig svenska språket och om hur Sverige fugnerar i stort och smått. Problemet är bara att detta ska knytas till medborgarskapet! Att neka någon medborgarskap är för att spetsa till det ytterst att neka dem mänskliga rättigheter. Om vi i Sverige väljer att låta människor i behov av skydd och ett tryggt liv vända hem till krig, svält och de andra sakerna jag antydde ovan för att de har dåligt läshuvud så fråntar vi dem rätten till ett bra liv, vi fråntar dem till syvende och sist de mänskliga rättigheterna.

 

Om man nu ville de som kommer hit väl, vilket så klart Sabuni säger sig göra, då vore det rimliga att ge de som kommer uppehållstillstånd, medborgarskap om de så önskar och möjlighet att gå i en väl fungerande SFIutbildning med djuplodande samhällskunskapsundervisning.

 

Till Folkpartiets försvar kan jag väl säga att jag vid en första anblick tycker det verkar rimligt att man inte kan välja bort skolämnen på grund av religion eller kultur. Skolan ska vara lika för alla, den ska ge alla lika förutsättningar att leva och verka i det svenska samhället.

 

/Mattias

 

Läs mer

ETC.se: Kurs krav för medborgarskap

SvD

2 kommentarer:

Christoffer sa...

Om du hade läst på en liten gnutta så hade du sett att det inte är tal om ngt prov utan att det är tal om att erbjuda en kurs i sammhällskunskap för alla som kommer hit.

Detta för att de som kommer hit lättare ska kunna delta i samhället.

Där rök dina argument.
gör om gör rätt.

Mattias Ericson sa...

Du har rätt i att det är en kurs, jag har skrivit fel och ska åtgärda det när jag är hemma igen.

Men problemet kvarstår eftersom kursen ska vara ett krav för medborgarskap. Jag har väldigt, väldigt, väldigt svårt att tänka mig att dessa prov- och kravdårar inte kommer kräva att det blir ett prov i slutet så att man inte bara helt fräckt kan sova sig igenom kursen.

/Mattis