onsdag, januari 23, 2008

Underhållande ekonominyheter

Det kan väl inte ha undgått nån att det är nån slags ekonomisk kris här i världen. Börserna faller och är skakiga och svajjiga, ja till och med galen.

Det har visst sitt ursprung i en bankkris i USA och för att deras tekniksektor suger just nu. Just när det gäller ekonomiska kriser är det ganska skojjigt att lyssna på nyheterna, för det blir en del, vad ska vi kalla det, sagoberättande.

Jag ska berätta om tre saker som jag tycker är roande, och/eller avslöjande i nyhetsrapporteringen.

1. I går hörde jag en man på ekot som skulle förklara varför den amerikanska börsen sjönk när den ameriskanska centralbanken sänkte räntan. Detberodde enligt mannen på att börsen hade velat att man skulle sänka räntan mer redan i december och därför sjönk börsen nu. Alltså som ett straff från marknaden mot centralbanken för att de tyckte den gjorde räntesänkningen för sent. Vad är då det roliga i detta? Tre saker.

För det första är inte marknaden en aktör som kan handla för att hämnas. Det är massa människor som av olika anledningar försöker räkna ut hur andra likadana människor ska reagera.

För det andra är det så lustigt att marknaden skulle läxa upp centralbanken i något slags pedagogiskt syfte. Du har gjort fel och ska lära dig att göra rätt. Snarare är det väl så att marknadens aktörer försökt att inte förlora så mycket pengar eftersom de förväntar sig att alla kommer tänka så och sälja.

För det tredje. Det hävdas inom den liberala national ekonomin, den som är förhäxande idag, att marknaden är rationell i och med att den hela tiden söker högsta möjliga vinst. Men om det är sant skulle de väl inte handla utifrån att de skulle lära centralbanken hur den ska agera?

2. I samma program, tror jag det var, förklarade en man vari faran låg med börsraset och att bankerna klantade sig. Han, som efter vad jag förstod var en vanlig hederlig borgerlig ekonom, berättar att Sverige står bättre rustad inför en bankkris eftersom vi hade vår kris på 90-talet, då "Sveriges banker i princip förstatligades för att rädda branchen" (citerat ur minnet). VA? Kan statligt ägande vara bra? Kan staten rädda privata företag? Hmmm.

3. Den tredje, och kanske roligaste beskrivningen av läget producerar överraskande nog SvD som skriver "Alla hade förberett sig på blodbad". Kommentarer överflodiga.

/Mattias

Inga kommentarer: