fredag, januari 25, 2008

Regeringsunderlaget

Ser att regeringen tappar en del i senaste opinionsundersökningen från Synovate och att avståndet mellan regeringen och oppositionen är så stort att man kan tycka att regeringen åtminstone borde reflektera över om det verkligen är så att de han mandat för den politik de för. Inte så att man ska ta opinionsundersökningar på för stort allvar, men det här är ett något för stort glapp för att kunna vara så fel att de har en majoritet av rösterna bakom sig. Siffrorna 58 mot 38 är visst historiska om man får tro DN.

Det är klart att regeringen kan fortsätta att påstå att folket ville ha den politik som nu genomförs och att de var helt ärliga och öppna i valrörelsen. Båda dessa saker kan man verkligen diskutera, men det skulle vara klädsamt om de åtminstone kunde vara så ärliga att de ställde frågan med dessa opinionssiffor i ryggen; Var det denna politik vi fick mandat för? Kan det vara så att väljarna förväntade sig en annan politik än den som genomförs? Kan det vara så att väljarna förväntade sig något annat? Kan det kanske till och med vara så att vi kanske inte var helt ärliga i vår retorik och propaganda? Ett jakande svara på åtminstone en av dessa frågor borde få dem att fundera över sin förda politik och inställning till demokrati.

Men en annan intressant sak kring detta är hur man kan diskutera om vad orsakerna till glappet är. Jag har i skrivande stund inte sett eller hört några analyser i media, men man kan ju förvänta sig att några kommer peka på och antyda det jag skissar ovan, men ganska stor del av rapportering och analyser gissar jag kommer handla om hur olika skandaler påverkat undersökningen, och det är intressant för om media hela tiden fokuserar på skandaler kan tyckarna hela tiden dölja politikens påverkan på människor. Det är en något konspiratorisk tanke som kan raseras av det faktum att även sossarna drabbades, eller kanske i vissa fall gynnades, av denna typ av journalistik. Jag menar inte att media har denna konspiratoriska agenda men kanske, kanske får skandaljournalistiken denna rökridåeffekt, avsiktligt eller inte tar jag inte ställning till, men det är väldigt farligt oavsett.

/Mattias

Inga kommentarer: