söndag, augusti 12, 2007

Vänsterpartiet Sveriges just nu tredje största parti!!!

Det är inte utan att man måste le och samtidigt skrämmas av det faktum att Vänsterpartiet enligt Demoskops senaste opinionsundersökning är Sveriges trejde största parti. Le för att vi som parti växer. Skrämmas av att det räcker med 6.1 procent för att bli det tredje största partiet, och att vi inte är störst då vi faktiskt har den politik som gynnar flest och som motsvarar det så många socialdemokratiska väljare faktiskt söker.

Men varför skrämmer det faktum att 6.1 % räcker till en tredje plats. Det betyder att vi alltmer hamnar i ett två partisystem, ett system där fler och fler väljare marginaliseras och därmed får mindre och mindre anledning att rösta. Ytterst finns det bara en sak som håller demokratin vid liv, och det är tron på demokratin. Ett tvåpartisystem är därför livsfarligt för demokratin.

Det är också skrämmande att vi är så små som 6.1 procent på grund av allt annat än politik. Det handlar istället om medvetna försök att förstöra partiet, både utifrån och inifrån, oförmåga att lyssna på minoriteter och kritiker, både utifrån och inifrån och en oförståelse för ordens och historiens makt och vikt. Kan vi bara komma undan det där så vinner vi nästa val. Men gör vi det? Kan vi det? Vi bara måste!


/Mattias

Andra som skriver om samma sak: Världen enligt Johan, Röda Raketer

Jag är inte så duktig på matte, men skulle gärna se någon räkna ut åt mig hur mandatfördelningen i riksdagen skulle se ut med detta valresultat?

Socialdemokraterna 44,0 (+2,0), vänsterpartiet 6,1 (+1,1), miljöpartiet 5,9 (+0,1), moderaterna 27,0 (—2,2), folkpartiet 5,2 (—1,2), centern 5,6 (+0,1), kristdemokraterna 3,5 (+0,2), övriga 2,7 (+-0).

4 kommentarer:

Ali Esbati sa...

Hej.

Det skulle bli så här:

s:164, v:23, mp:22, m:100, fp:19, c:21

Mattias Ericson sa...

Tack!

Det vore ju strålande!

/Mattias

Mattias Ericson sa...

Fast det vore ju förstås synd om Sossarna skulle välja att regera med bara Mp. Det vore till och med uselt.

/Mattias

Walle sa...

Om man nu skulle få önska så vore ju drömmen att S får majoritet med oss, men inte med mp... Hejdå friskolor!