tisdag, augusti 14, 2007

Utbrändhet inte en lögn för att slippa jobb!

Socialstyrelsen har backat en del kring riktilinjerna för sjukskrivningar när det gäller utbrändhet. Det är mer än bra! För det är ju faktiskt som Alexander Perski säger att det viktigaste är att vi sjuka får hjälp, inte hur länge vi är sjukskrivna. Sjukskrivningen ska gälla så länge vi är sjuka och friska är vi när vi kan gå tillbaka till arbetet. Det borde vara A och O inom ett modernt, civiliserat samhälle. Sjuka behandlar vi, vi ser dem inte som kostnader. Det är ett sjukt samhälle som ser de sjuka, inte som en som ska bli frisk utan en person som inte ska vara en kostnad.

Man blir skrämd när man läser vissa kommentarer kring detta. Den nedvärdering som finns hos människor om de som blir sjuka. Det hån som spottas fram för att människor håller på att gå under. Den cynism som finns hos människor som tror att den sjuke väljer sin sjukdom. Det sjuka med detta är att det inte ens finns några bevis för att det skulle vara så, det är bara i deras egna förtvinade tankevärld som människor väljer sin hälsa. Man kan påverka den, men man kan inte välja. Dessutom behöver man hjälp att påverka.

För er som tror att utbrändhet är påhitt, lögner för att slippa undan att arbeta kan läsa vad Marie Åsberg, professor emeritus i psykatri, säger:

" Utbrändhet är en term inom arbetspsykologin, det medicinska begreppet är utmattningssyndrom. Det är en biologisk sjukdom som uppstår efter flera månaders ihållande svår stress. Den drabbar både psyke och kropp[...]."

Och ni som tror att det är de svaga mesarna som drabbas, tänk igen:

"Oftast är det ambitiösa, välanpassade och vanligtvis starka människor som jobbar hårt och sällan tar ledigt. Eller människor som råkar ut för svåra saker i sitt liv."

DEt är med andra ord inte människor som är lata, slöa och bara vill hitta en enkel väg till ensamhet som låtsas vara sjuka. DEt är människor som försöker allt de kan, de som försöker hjälpa till de som försöker förändra i sin omgivning, oftast till det bättre, som drabbas. Ska vi inte hjälpa dessa människor?

Men även om det är bra att riktlinjerna inte ska förändras i oktober som det först sades ska vi komma i håg att det socialförsäkringsminister Christina Husmark-Pehrson säger "Det är självklart att Socialstyrelsen ska få längre tid att arbeta med de här frågorna", Så reglerna kan komma till jul eller nån annan gång. Men det blir i vart fall ett andningshål, även om det är ett andningshål klätt med ett demoklessvärd hängt däröver!

/Mattias

Jag har även skrivit om detta här:

Läs mer om i ämnet DN, SvD, SvD

Så här ser reglerna ut

Inga kommentarer: