fredag, augusti 31, 2007

Titta, vi fick en yrkesarme i NATO!

Det har kommit två försvarpolitiska utspel på senaste tiden som är intressanta. Ett om värnpliktens vara eller inte vara, och en om att vi ska vara i någons slags inköpsunion med Norges arme.

Att slå ihop inköpen till försvaret med Norge, ett Natoland, skulle bara vara till för att effektivisera inköpen. Det är inte ett steg närmare NATOmedlemskap säger Mikael Odenberg. Men fan trot. Hans argument för att det är inte är att närma sig NATO är att vi redan samarbetar med andra NATOländer. Fast kanske har han rätt, vi samarbetar redan så nära med NATO att vi inte kan närma oss mer utan att bli medlemmar. Men det handlar mest om retorik än verklighet skulle jag säga. Självklart är ett utökat samarbete med NATO ett närmande. Det tycker visst SvD´s försvarsexpert också. Lars Ohly är också oroad, tack och lov. Fast jag tycker han borde vara förfärad. För det är förfärande att vi styrs av en allians som steg för steg närmar oss en annan allians, en allians som har kärnvapen och kan tänka sig att använda dom, som bedriver olagliga krig och som kidnappar människor, torterar dem och håller dem fångar år efter år utan nån rättssäkerhet över huvud taget. Om man vill kan man börja yla om att det inte är NATO utan USA som gör dom där dumheterna, men det är ovidkommande för det är USA som styr NATO!

Det andra försvarsutspelet då, att avskaffa värnplikten i fredstid? Varför vill man avskaffa värnplikten? Det finns säkert flera orsaker, men en är ganska tydlig i ljuset av NATOsamarebeten. Det skulle vara omöjligt att skicka värnpliktiga i utlandstjänst och eftersom försvarets syfte inte längre är att försvara Sverige utan att delta i väpnade konflikter ledde av en försvarsallians vi själva inte är medlemmar i, eller under falsk FN-flagg måste man lägga om sin verksamhet en del. Då blir så klart en yrkesarme ett smart drag. För de som anmäler sig och tar jobb i en yrkesarme lär knappast gnälla om de får ge sig ut i världen och skjuta lite, ibland i självförsvar och ibland som anfall. Det är väl just därför de söker sig till denna typ av arme, för de gillar krig och vill ut och döda antar jag.

En sak som kanske är en petitess i frågan är att värnplikten ska läggas på is i fredstid. Vad betyder fredstid om vi går med i NATO? Befinner sig inte NATO i krig mest hela tiden?

Medan jag ändå håller på kan jag ju ge en liten kommentar till varför Värnplikt är det enda rimliga systemet om man ska ha en arme. En värnpliktsarme är väldigt svår att sätta in mot landets egna befolkning. Den är också väldigt svår att använda mot en demokratiskt vald regering. Med andra ord blir en värnpliktsarme en folketsarme. Det är det enda rimliga alternativet i en demokrati med en arme!

/Mattias

[SvD 1] [SvD2] [SvD3][SvD4][SvD5][SvD6]
[DN1] [DN2][DN3][DN4][DN5][DN6][DN7][DN8][DN9][DN10][DN11]
[Esbatis kommentarer: Hate to say I told you so]

1 kommentar:

Anonym sa...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!