torsdag, augusti 30, 2007

Nu startar väl debatterna igen!

En farlig sjuk människa har rymt, det är dumt och tråkigt men med största sannolikhet är han gripen tämligen snart igen. Förhoppningsvis har han inte hunnit begå något brott och skadat någon. Men oavsett det kan man tänka sig två idiot debatter som kommer att blossa upp igen.

1. Ska psyksjuka sitta i fängelse eller få vård?
På senare år har samhället svängt i från att ha en inställning att sjuka människor inte kan hållas ansvariga för sina handlingar och att den som är sjuk behöver vård och inte straff till att den som begår ett brott ska dömmas till fängelse, oavsett vad som ligger bakom att brottet begåtts. Ett brott är ett brott är ett brott och den som begått brottet skall för det betala. Punkt.
Att denna utveckling skett beror antar jag på ett hårdnande klimat frampiskat av medier som tjänar mer pengar på människors rädsla än deras kunskap och media lär inte vara sena med att ta fram piska igen. Många politiker och tyckare lär hänga på och dra poänger, röster och sofftid på att lämna det fina i att vara mänsklig bakom sig.

Som jag ser det så är det självklara svaret på hur man ska hantera sjuka som begår brott att de ska få vård. Men, invänder många, vården har ju inte funkat! Nej, men då satsar vi mer resurser på att få vården att funka om det är så. Den sjuke ska inte sitta i fängelse, han ska behandlas så han är en trygg del av samhället.

2. Den andra debatten som kan blossa upp är detta med rymningssäkra fängelser. Ofta när en rymning från ett fängelse sker som debatteras och diskuteras det vitt och brett om hur gräsligt detta är att de som sitter i fängelse kan rymma. Även om det i praktiken är så att den överväldigande majoriteten av de som rymmer ger upp eller åker fast inom ett par dar och att det är väldigt, väldigt sällan nån kommer till skada under frånfället. Ändå ska fängelserna beväpnas, bepansras och göras än jävligare för de som sitter där. Trots att de som jobbar innanför fängelserna skriker NEJ NEJ NEJ! Ge oss inte vapen! Det är med dessa vapen vi kommer bli skjutna!
För faktum är att med fler vapen avlossas fler skott och med fler skott blir fler skadade. Det säkraste är att låta de som vill försöka rymma försöka, de blir ändå upplockade tämligen snart med längre strafftid som följd.

Så, nu får vi se om jag spått rätt.

/Mattias

3 kommentarer:

noctivagus sa...

Nej men visst släpp ut alla det är samhällets fel. Alla mördare och rånare är missförstådda. Buhuuuuu

Erik sa...

Jag är ingen ivrare för "rymningssäkra fängelser" eller särskilt snabb att skrika varg för att någon rymt. Men när man läser att en man intagen på en rättspsykiatrisk enhet, dömd för mordförsök och som anses ha hög återfallsrisk, får gå och handla kläder med bara en vårdare som ska hålla rätt på honom, då blir jag lite paff.

Mattias Ericson sa...

Snälla Noctivagus jag skriver inte att allt är samhällets fel och att alla mördare och rånare är missförstådda och släppas ut ur fängelse. Jag skriver att jag tycker att den som är sjuk ska vårdas för sin sjukdom och inte straffas ytterliggare för den.

Erik, säkert snäll du oxå, jag håller med, det är förvånande att han inte hade mer övervakning och det vore en intressantare debatt.

/Mattias