fredag, augusti 31, 2007

En provokation är en provokation är en provokation!

I Svenskan och DN kan man se att det i Pakistan bränns en svenskflagga. Men det är fan första gången jag ser en gul/grön svensk flagga! Man bränner också en docka av Reinfeldt.

Men det här är en viktig yttrandefrihetsfråga. Personligen kan jag inte förstå varför man är så dum att man gör en muhammedrondellhund. Det är alldeles uppenbart en grov provokation mot muslimer och efter karrikatyrerna av Muhammed i Danmark ganska uppenbart att det kommer bli just den här typen av reaktioner.

Konst ska provocera och testa gränser, men det är ingen större poäng om man redan på förhand vet vad reaktionen blir, då lär vi oss inte så mycket. I och för sig kan det skapa en debatt kring en fråga som man vill skapa en debatt kring, eller om man vill visa på nåt speciellt. Om det var det första kan man undra vad det är konstnären vill visa, att den man spottar på blir förbannad? Om det är det senare så lär det oss inget eftersom vi redan visste att reaktionerna skulle bli sådana. Kanske ville han testa Svenska medias mod. Men då kan man också fundera på varför han valde just denna test. Det är väldigt lätt att känna en aningen unken doft bakom den där rondelundens öra.

Jaja, det är svårt att förstå just den här konstnären som väljer att provocera genom att som en del av världens överklass spotta på en del av världens underklass, det är inte en smakfull provokation, det är en taktlös provokation för vad jag misstänker provokationens egens skull.

Men med det sagt.

Självklart ska Sverige inte backa för krav på inskränkningar i yttrandefriheten. Varken när kraven kommer från Iran, Örebro eller när den kommer i från vår egen regering som utreder en försvagning av yttrandefriheten genom att lyfta ur den ur grundlagen. Det senare kanske vore viktigare att upplysa oss om än att det finns religiösa som blir provocerade när man vanhelgar deras religion. Likadant måste vi akta oss för att inskränka andra friheter som att bugga tidningar och avlyssna utan brottsmistanke. Alla hot mot yttrandefriheten måste bekämpas och stås emot. Det kanske Lars Vilks kan skapa en debatt kring nästa gång.

/Mattias

[DN][DN2][DN3]
[SvD][SvD2]

2 kommentarer:

Skuncke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Patrick sa...

När blev det yttrandefrihet att kränka folk? Jag blir så trött... Men kränk på ni, sen får polisen ta smällen!