onsdag, juli 18, 2007

Steely Dan - Aja (1977)

Läste i DN att Steely Dan var så väldans bra att köerna på Jazzfestivalen ringlade. Även Svenskan var lyrisk. Var tvungen att införskaffa ett ex av Dans Aja från 1976. Väldigt förväntansfull spinner jag igång CDn. Men satan vad tråkigt det är. Det är precis så tråkigt som svala ointressanta Stockholmare är. Steely Dans skiva Aja är musikvärldens motsvarighet till en vitmålad etta på kungsholmen med nyinköpt, aldrig använd espressomaskin. Inget händer, inget sticker ut, det är inte ens perfekt, det är bara, bara tråkigt.

Det är skojjigt att man samtidigt är ganska svala mot Princes nya skiva som faktiskt lyckas leverera Soul när det är riktigt bra, känslosam, nästan smetigt men aldrig tråkigt. Prince nya skiva svänger där Steely Dans gamla klassiker står still. Det var ju synd!

/Mattias

Lästips: Reflektioner från Sandlådan

6 kommentarer:

Clas sa...

Mattias har inte fattat grejen, då är det omöjligt att argumentera.

Och Dan Backman - Jojje Wadenius turnerade INTE med Steely Dan under 70- och 80-talet (ingen turnerade med Steely Dan på 80-talet, inte ens dom själva). Däremot var han med på en comeback-turné i början på nittiotalet.

Mattias Ericson sa...

Att jag inte fattat grejjen med SteelyD är ju alldeles uppenbart, men det betyder knappast att det är nån ide att argumentera. Tvärtom. Att bara argumentera med den som förståt tycks meningslöst.

Jag blev vädligt besviken när jag lyssnade på Aja för jag trodde verkligen jag skulle gilla det hela. Tipsa mig gärna om vad jag ska lyssna på för att Hajja grejjen med Steely Dan.

/Mattias

Bazooka Mombasa sa...

Lilla Mattias! Så här ligger det till. Steely Dan är ett begrepp i musikvärlden för jämlikar som hör, förstår och svänger på samma planhalva, "and are playing the same ballgame". Som en liten anekdot kan man kanske beskriva Steely Dan som en
kontemporär motsvarighet till Duke Ellingtons "stilfulla" sväng på 30 och 40 talet. Ingen skulle komma på tanken att jämföra Count Basies hårdsväng med Ellingtons mer sofistikierade och återhållsamma sväng. Går det att jämföra äpplen med päron? Svar NEJ! Tyvärr verkar du vara en illitterat person, och då är det svårt att föra en dialog. Men ok. Du upptäckte Steely Dan först nu via "Aja", och tips från dagstidningarna....så insatt, medveten och hungrig är du efter bra musik, Halleluja! Musik kan svänga på oändligt många sätt, lilla vän, om man känner, hör och förstår, och inte bara sitter och "toktajar" i 120-150 bpm. Lite fakta min kära novis. Aja blev utsedd till ÅRETS JAZZALBUM i DOWN BEAT, den bästa och det högst värderade jazzmagasin(USA) i världen, när det begav sig. Dessutom vann de Grammys. Steely Dan använder dessutom musiker som är bland de bästa "in the foodchain". Med det menar jag musikanter som är lyhörda, skickliga, tajta och alltid på hemmaplan oavsett "sväng och stil",capiche!? Så kommer vi in på det för svenskar så svåra ämnesval, nämligen TEXTER...Just det..TEXTER.
Du verkar tillhöra den där skaran som kan första textraden, eller kanske även den andra textraden, wow...för att sedan återgå till den svenska nationalhymnen lalalalaööööööhhhh....Nu är det så här förstår du att Fagen/Beckers texter spelar i samma liga som Bob Dylans dito, om du har hört talas om honom. Deras infallsvinkel på händelser och företeelser som avspeglar sig i deras lyrik, är lika målande och intelligenta som Dylans, och då snackar vi "värdsklass", förstår du. Som grädde på moset harmoniserar Fagen/Becker över sina relativt enkla och melodiska melodier med ackordföljder såsom typ: Gmaj7,E7+9-5,Am9,Bb13,D11...etc, medans Dylan kanske skulle ha kört "jesusackorden", G,E7,Am,Dsus,D...kanske. Inget fel i det, bara det känns rätt och svänger. Steely Dan befriar oss dock ifrån dessa trötta och uttjatade ackordsföljder,som var och varannan gitarrfodralsbärare massakerar dagligen. Dessutom ornamenterar Steely Dan så otroligt smakfullt med blås, keyboards och riff i låtarna, medans kompet svänger ohyggligt, vare sig det är tillbakalutat, hot, slick, funky, jazzigt, bluesigt, shuffle eller vad du vill. Det är genuint, intelligent och absolut högsta klass. För att inte tala om underbara körer som ofta står i dialog med Fagen samt världssolister som gör sina instick på gitarr, keyboards eller blås och som dessutom bildar skola.
Så din genomusla och ointelligenta anekdot om en vitmålad etta på K.holmen, bekräftar åter igen och igen att om man varken hör, känner eller förstår, och dessutom är för slö, dum, okunnigt arrogant eller för insnärjd i sitt eget lilla ego och självupptagenhet, så skall man HÅLLA KÄFTEN och visa ödmjukhet. Det finns åt helvete för många självpåtagna "mediatyckare" som är bara intresserade av att höra sin egen röst i både ångtv,relamtv, dito radiokanaler etc, utan att besitta kunskap och bildad inställning. Bara en massa jävla floskler och mediahoror, tyvärr...Sverige fördummas bara mer och mer. Nog om detta.
Själv var jag på Skeppsholmen i regnet och njöt av Steely Dan som äkta "groovearbetare" gör. Ännu bättre var det dock på Hovet 2000. Då svängde "ståldildorna" i 2x90 minuter, attcha..helt underbart, men det kan man ju förstå.
Bara ett litet "intro"-"outro" riff: Jag tycker Prince är kanon, men troligtvis på helt andra grunder än vad lilla Mattias Ericson (efternamnet med c och ett s som ni vet vilket företag....wow, cool kille..) står på. Men jag skulle fan inte jämföra Prince med James Brown eller Sly and the Family Stone, så är det. DRA UPP BRALLORNA OCH VÄX UPP "it´s a fuckin´order". HEY NINETEEN!!!!!
Bazooka Mombasa

Mattias Ericson sa...

hey Mombasa.

Det var ju trevligt med lite respons. Synd bara att du var så otrevlig. Hade du inte haft den inställningen hade en diskussion säkert kunna bli intressant då du tycks vara insatt i musik. Men med den inställning är det faktiskt du som omöjliggör en diskussion, inte mitt eventuella illteratta jag.

/Mattias

Bazooka Mombasa sa...

Mattias! Bli seriös NU!Det finns absolut ingenting att diskutera angående Steely Dan, eftersom vi befinner oss på olika planeter. Musik upplever man! Trist att du inte klarar av att lyssna på musiken och samtidigt höra vad Fagen sjunger om. Simultankapacitet kallas det.
Jag kollade upp vad du själv gillar
och det var ju ganska begränsat, så Steely Dan måste vara ett främmande universum för dig. Ta tid på dig. Du förstår att alla plattorna har en röd tråd, ett tema
precis som Dylan, inte bara en massa jävla låtar. Lyssna in "Royal Scam", "Pretzel Logic", "Countdown to Ecstasy", t ex så kanske du begriper lite mer. Lyssna in även Steely Dan live från 1994 och Fagens 1:a soloskiva "The Nightfly". Begriper du ingenting av vare sig musiken, texterna eller temat efter det så rekommenderar jag jesusackorden, Turid, Södra Bergens Balalajkor och Lars Ohrly, uppblandat med fet fisk och serotoninhöjande läkemedel.
Men som sagt, sticker du ut näbben och gör okunniga och idiotiska kommentarer utan en uns ödmjukhet och självinsikt. Då åker du på en känga, ett järnrör och en förödande retorik som är skoningslös. Så är det.
Diskutera i detta medium gör man om talibaner och alQuida, Irakhelvetet, Balkan, Hiv virusets ursprung, boken 1421, Tom Robbins böcker, varför människor tror på gud, bronsåldern och stenristarna,bärnstenens betydelse för de gamla kulturfolken runt medelhavet (electron på grekiska), svenskarnas uppenbara naivitet och konflikträdsla, knark och sprit, muselmanens 72 jungfrur, knulla hot och gott, människans ursprung och biologiska resväska, CAPICHE!! Det kan man t ex diskutera.
GOODBYE AND GOOD LUCK.
Bazooka Mombasa

Bosse sa...

Vad trist att man inte kan föra en dialog utan att vara ironisk och elak, Bazooka! Mattias, jag gillar verkligen Aja, upptäckte plattan via Nöjesguiden (otroligt men sant!). Kan bar uppman dig att försöka lyssna igen, den växer verkligen. Speciellt titelspåret har ett underbart sväng.