söndag, juli 08, 2007

Klimatmärk konsumtionen!

Jag hade precis tänkt sätta mig ner och skriva ett förslag på hur man skulle kunna göra för att hjälpa konsumenter att handla mer miljömedvetet. Under en tid har jag tänkt att det är väldigt svårt att förstå hur de varor man handlar påverkar miljön. Det är så väldans många faktorer som spelar in; hur är råvarorna producerade, hur är de fraktade, hur är de paketerade osv.

Då tänkte jag att man kunde ha ett poängsystem där en produkt får poäng för den miljöpåverkan den gör, man lägger helt enkelt ihop transporten, produktionen, förpackningen, lagringen och allt vad det nu är till en gemensam poäng. Då blir det lätt att se vilken produkt i t.ex. grönsaksdisken som påverkat miljön mest, oavsett vad orsaken är. Enkelt och bra, som det ska va. Denna typ av märkning skulle vara obligatorisk för alla produkter. I kombination med en uträckning av hur mycket man som individ hållbart kan konsumera skulle detta göra det väldigt lätt att minska sin klimatpåverkande konsumtion.

Nu plötsligt ser jag i både SvD och på Text-TV att regeringen verkar ta ett sådant initiativ, även om DN för länge sen avfärdade en sådan tanke. Men det måste man väl säga att det är beklagligt att det ska vara frivilligt. Miljön handlar om allas vår överlevnad, det vet vi. Varför ska lämna en märkning av hur mycket produkter förstår vår möjlighet att överleva till frivillighet? Man ska vara mycket liberal innan man tycker mördande är upp till var och en.

Det är dock bra att diskussionen påbörjas. Hoppas Vänsterpartiet tar den här striden på ett bra sätt. Det behövs.

/Mattias

1 kommentar:

Lisalill sa...

Ja det vore på tiden och komma på ett bra sätt att även kunna miljömärka matprodukter