måndag, juli 02, 2007

C-utspel ett verkligt c-utspel

Centerns c-lag har gjort ett utspel påDN-debatt idag. Man föreslår ett välfärdssytem där vi tar bort a-kassan, vi tar bort sjukförsäkringen men vi inför ett grundtrygghetssystem där alla får väldigt lite pengar när man blir arbetslös eller sjuk. Om man tycker väldigt lite pengar är för lite får man teckna privata försäkringar som täcker upp till det värde man vill ha.

Poängen med att det ska vara ett väldigt lågt belopp för alla är så klart att öka viljan att börja jobba igen. För det är ju så att nästan alla som är sjuka går mest hemma och dräller och hade de bara fått mindre i sjukförsäkring hade de blivit friska och gett sig ut och jobbat. Likaså de arbetslösa, självklart är det så att om de hundratusentals arbetslösa bara hade mindre i a-kassa så skulle de få något av de tiotusentals jobben som är lediga. För det har så klart inget att göra med att om man får jäkla lite pengar kommer man hostandes gå med på en längre lön för att överleva, och det kommer så klart inte att leda till större vinster för företagen, och det kommer självklart inte att drabba den svage. Självklart är detta inte ett osolidariskt system. Man får heller inte glömma att det genom detta förslag kan skatterna sänkas. Det är självklart bra för alla eftersom det inte finns några tecken på att låginkomsttagare oftare är sjuka än höginkomsttagare.

Till verkligheten. Centerpartiets förslag suger naturligtvis, det stöter också på patrull både här och där.

Det här med privata försäkringar kan låta lockande för medelklassen och de över, ja, så klart även för den friska arbetaren eller den allmänt egoistiske. Varför ska man vara med och betala för andras bedrövliga hälsa? För det första för att vara solidarisk, och för det andra för att man genom att vara solidarisk kan räkna med solidaritet tillbaka. Men även om man inte tror på solidariteten som idé bör man komma i håg något som är lätt att glomma bort och det är att en stor poäng med det nuvarande systemet är att alla har ett skydd, utan undantag. Men om vi släpper in privata försäkringsbolag i detta system så vill de ha vinst, och då vill de också undvika alla risker till minskad vinst, det ligget liksom i kapitalismens system. I ett system med privata försäkringsbolag kommer inte alla att kunna ta en försäkring, de redan sjuka kommer stå utan, och som Michael Moore visar i sin film Sicko är risken stor att man dessutom kommer börja trixa med dem som redan har en försäkring. Du har inte uppfyllt villkoren, du var på fel sjukhus, vi hade inte godkänt din ambulansfärd osv. Det är ett farligt system där alla lämnas till vinstdrivande företags godtycke och framförallt de svaga lämnas att leva på smulor.

Man kan ju också tänka sig hur det ska gå till när man försäkrar folk mot arbetslöshet, vad kommer påverka premien? Betyg? Bakgrund? Brottsregister? Klädsel? Kön? Man kan nog komma på mer saker som påverkar risken för arbetslöshet. Detta kommer att lämna oss i en situation där vissa får en billigare försäkring och andra kanske vägras, eller får väldigt dyr premie. Det är inte så svårt att lista ut hur den socioekonomiska fördelningen kommer se ut.

Vidare. I centerns förslag ska man ha något som heter välfärdskonto som arbetsgivaren betalar in pengar till och som man får använda lite om man vill i välfärdssystemet. Har man överskott i vid pension kan man chippa in dom i sin pension. Med andra ord, den som varit frisk och kry kan vänta sig en ytterligare rikare pension, den som varit sjuk kommer att lämnas med en sämre hälsa och en sämre pension. Den starke vinner, den svage förlorar. Solidariteten är vocabulum-non-grata. Ett mönster i borgerlig politik.

En tydlig indikatör på att samhället mår dåligt är när solidariteten glöms bort och man slår på den som ligger. De samhällen vi föraktar i historien i dag, nazityskland, sovjetunionen, slavsamhället, feodalsamhället m.fl. är de samhällen som glömt bort medmänsklighet och solidaritet. Vad kommer framtiden säga om vårt?

/Mattias


Esbatis kommentarer: �vers�ttning och sammanfattning

1 kommentar:

Björn Fridén sa...

Jag lyfter på hatten.