torsdag, juli 12, 2007

Anders Borg, konspirationen och studiemedlet

En ny puzzelbit i borgerlighetens regering för att kraftigt öka på klassklyftorna i Sverige blottades i dag. På DN-debatt i dag kan man läsa om hur 1 av 4 studenter överväger att överge sina studier av ekonomiska skäl. En av anledningar anges vara den förändrade a-kassan. Utöver det rapporteras att över hälften av studenterna klarar sig tack vare lån från sina föräldrar. Det tidigare kan regeringen skyllas för, det senare kanske inte. Det är väldigt svårt att få studeilånet att räcka till. Men det som verkligen avslöjar hur borgarna tänker är det Anders Borg sa i dag i TV4 på morgonen. Nåt i stil med:

"Jag tycker det är bra att man arbetar medan man studerar. Det är bra för arbetsmarknaden".

Hepp. Det är bra med massa deltidsarbetande studenter. Man kan undra varför. För att en student som arbetar är en konkurrent om jobben och därmed en kugge i maskineriet för att sänka lönerna? Eller är det för att den som inte orkar med både studier och arbete ska hålla sig från universitetet, man kan liksom sålla agnarna från vetet på det sättet? Eller är det för att arbetarklassen ytterligare ska hållas borta från den enda egentliga vägen till förbättrade livsbetingelser på långsikt, en god utbildning? Eller kanske är det för att en utbildad befolkning kanske kommer att lära sig hur borgerskapets lögner fungerar? Nej, det är förmodligen bara för att det är bra för Sverige om människor helt tröttar ut sig genom heltidsstudier och deltidsarbete. Allt annat är bara konspirationsteorier!

Kan man få vara lite kreativ i stället för att gnälla? Ja då. Mitt förslag är att man i stället för att tvinga folk att både arbeta och plugga höjer studiemedlet så att det går att leva på, även över sommaren om man ska fortsätta plugga. Dessutom höjer man bidragsdelen så att lånet inte skrämmer bort hugade studenter. Då får vi garanterat en mer utbildad befolkning, där fler är bättre utbildade eftersom de orkat med och haft tid att läsa sina böcker istället för att vända hamburgare på McDonalds eller städa någon trappuppgång eller vad det nu är för deltidsjobb man har. Själv körde jag buss och taxi.

/Mattias

2 kommentarer:

brtkrbzhnv sa...

Kan man inte leva på det tämligen frikostiga studiemedel vi har i Sverige är man rimligtvis för korkad för att böra studera.

Mattias Ericson sa...

Mja. 6100 kronor i månaden vet jag inte om jag kan hålla med om att jag tycker är ett så frikostigt belopp. Jag tycker nog inte heller att det skulle diskvalificera från studier att vilja kunna leva ett något så när drägligt liv. Speciellt inte om man betänker att hyran för en studentlägenhet ligger på runt 3000. Sen måste man köpa böcker för runt en tusing, lite beroende på månad och kurs, då har man 2136 kronor kvar att leva på. El, mat, telefon, pengar till kollektivtrafik osv är inte betalda än. Lägg där till att om man inte bor i sin hemstad kanske man vil resa hem till jul och midsommar eller nåt. Det blir med andra ord inte jättemycket över i slutet av månaden.

Har du studerat och hur gjorde du för att klara dig?

/Mattias