lördag, juni 23, 2007

Självklart ska vi folkomrösta om EU-fördrag!

Nu har visst EUs ledare kommit överens om ett nytt fördrag för EU. Av vissa beskrivs det som kosmetisk förändring av det gamla, nedröstade förslaget, av andra som drastiska förändringar av statsskicket. Vilket naturligtvis är helt sant, eftersom det är dess syfte. Syftet är att föra mer makt till EU och mindre makt till EU´s stater. Och ska Sverige gå med på att överföra makt från riksdagen till EUsfären måste det svenska folket få vara med att bestämma det.

Av de som försvarar fördragsförslaget har hittills ingen vad jag sett gått ut och sagt att detta är en seger för demokratin, en seger för EU´s medborgare eller nåt sånt. Istället är vad jag sett och hört på nyhter och i tidningar glädjen stor över att man lyckats komma överens, det är "förhandlingsframgångar" eller bra att man kan lägga det bakom sig och få arbetsro. Inte så mycket glädje över vad man kommit överens om. Inte för att vara konspiratorisk, men kan det vara så att man inte vill att folk ska få veta vad man kommit fram till för att en majoritet av det svenska folket faktiskt inte skulle gilla det?

Man kan diskutera folkomröstningar, deras legitimitet och poäng när de sällan följs. Men detta är en fråga som inte diskuterats i något svenskt val och där vi faktiskt vet att riksdagsmajoriteten, och kanske ännu mer regeringen står någon helt annanstans än det svenska folket. Därför vore det djupt odemokratiskt att inte låta denna fråga bestämmas i en folkomröstning. Allt annat verkar som ett odemokratiskt sätt för makten att köra över folkviljan. Bara det är obehagligt och faktum kvarstår; Makten förs längre från folket i och med detta förslag, och om det torde väl folket få vara med och besluta. Annat vore hyckleri!

/Mattias

Inga kommentarer: