lördag, juni 16, 2007

Det Svarta Gänget - moderaterna vill slå väldigt hårt mot de sjuka!

Nu börjar borgerlighetens regering verkligen,verkligen bekänna färg, även om det verkar vara en aningens si och så med den berömda enigheten. Det som verkligen visar sig är kanske snarare att Björn Afzelius fortfarande har rätt i sin gamla låt "Det svarta gänget" om att moderaterna faktiskt fortfarande är moderaterna, oavsett vad de sa i valrörelsen. Men vad är det då som visar moderaternas rätta jag?

I en artikel i DN idag kan man läsa att ett internt arbetsmaterial talar om vilken väg morderaterna vill gå i för att sänka sjuktalen, inte för att få människor friska, märk väl. Enligt arbetsmaterialet så kan man överväga följande förslag:

"Efter tre månaders sjukskrivning ska det bedömas om det finns något jobb hos den nuvarande arbetsgivaren som den sjukskrivne kan klara."

Detta förslag kan jag tycka vara vettigt. Att låta personer arbeta på sin egen arbetsplats med arbeten som ligger nära sin kompetens och utbildning är välgörande för många sjuka, till
exempel mig. Men sen blir det värre.

"Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot på arbetsmarknaden förekommande arbeten."

Alltså är du sjuk nog att vara lärare, men frisk nog att städa toaletter ska du städa toaletter, inte vara hemma och bli frisk för att återgå i ditt vanliga arbete. Naturligtvis ett förkastligt förslag. Men nu kommer vi till vad som inte kan tolkas som nåt annat än ett hån mot sjukskrivna individer:

"Det ska också finnas en ettårig tidsgräns för att vara sjukskriven. Sedan blir det antingen sjukersättning (förtidspension), för en liten och väldefinierad grupp och inte för dem med mer diffusa diagnoser, enligt förslaget.", eller, och nu kommer det bästa, det sista "alternativet är att neka ersättning efter ett år - då får personen ifråga gå tillbaka till jobbet eller vara arbetslös."

Man undrar något desperat om detta är ett skämt. Men det är det visst inte. Den som är sjuk ska alltså betraktas som arbetslös. Med de högre kraven för a-kassa lär den sjuke rätt snart förlora denna rätt och sen står man där. Sjuk, kan inte jobba och får inga pengar. Det är inte långt i från att man vill svära åt det förakt regeringen visar upp mot utsatta, sjuka människor. Istället vill jag ställa en fråga till regeringen och en fråga till er som röstade fram den:

1. Var det detta ni fick mandat för?
2. Var det detta ni ville?

/Mattias

Inga kommentarer: