torsdag, maj 24, 2007

Vem är terrorist och vem riktar sig kriget mot?

Om man lyssnar på den allmänna debatten och följer den politiska utveckling i Sverige, Europa och Världen är det inte utan att man kan få för sig att det finns ett stort hot mot västvärlden, läs Europa och USA, från Islamistisk terrorism. Exemplen är många på hur regler och lagar stramas åt och inskränkningar riktar sig oftast direkt mot den muslimska befolkningen i t.ex. Sverige.

Då är det intressant att det kom en rapport för ett tag sen om antalet terroristdåd i Europa under förra året. Vad visar den rapporten? I Europa utfördes förra året 498 terrordåd. Det är ganska många det. Hur många av dessa dåd var utförda av islamister. Om man får tro debatt och lagförslag borde det vara betydligt mer än 50% i vart fall. Är så fallet? Nej, långt i från. Inte ens 1% av terrordåden var utförda av islamister! Faktiskt inte mer än 2 promille. I faktiska tal, 1 fall! Så var är hoten egentligen och vem blir granskad och kränkt? Och kanske viktigaste frågan varför?

/Mattias

2 kommentarer:

fda sa...

Var någonstans står det i rapporten att endast ett terroristdåd har utförts av muslimer?

Mattias Ericson sa...

Om du tittar på sidorna 18 och 19 i rapporten så räknar man upp den Islamistiska terrorismen. Där finns tre fall rapporterade. Ett som utfördes, men misslyckades, och två som avslöjades och därmed aldrig utfördes. Med andra ord ett dåd utfört av Islamister (jag borde så klart använt ordet islamist i stället för muslim i texten och har nu ändrat detta).

/Mattias