fredag, april 20, 2007

Sverigedemokraterna i rampljuset

Såg väldigt lite av debatten mellan Mona Sahlin och Jimmy Åkesson i går på TV, men jag såg tillräckligt mycket för att påminnas om vad som är problemet med att släppa in SD i debatten. Problemet med Sd är att de hela tiden driver in all debatt i en fråga, invandringsfrågan och där är de oärliga. Med andra ord blir hela deras debatt fylld av ljug, lögner och tricks.

Detta skulle så klart inte vara så farligt om den andre debatterören kan hantera det, och om han eller hon inte kan det så måste det finnas en duktig moderator som gör just det jobbet. under sådana förutsättningar är debatt med SD bra eftersom deras lögner kommer i dagen och ingen människa gillar en politiker eller debattör som ljuger.

Det lilla jag såg av debatten var följande ordväxling.

JÅ: ...de s.k flyktingarna
MS: Ja, men nu kommer problemet att han använder begreppet de s.k invandrarna...
LE: Men bry dig inte om orden nu.

Ungefär så.

Men det Mona gör här är helt nödvändigt och måste hela tiden ske. Man får inte låta deras begreppsapparat ta över. För om flyktiingar helt plötsligt är s.k. flyktingar, så ifrågasätts redan i begreppet deras självklara rätt att vara här i Sverige. Men när Mona inte får belysa detta för moderatorn Lennart Eklund görs debatten omöjlig, och livsfarlig eftersom man ger SD definitionsföreträde och det är mycket, mycket farligt. Med felaktiga begrepp som definitionsmarkörer i debatten skapas en förljugen debatt, och då vinner SD oavsett hur övriga debatten går. Då är en utebliven debatt bättre.

/Mattias

Inga kommentarer: