torsdag, april 05, 2007

För vem arbetar borgerlighetens regering?

Det var nog många som höjde på regeringen när Reinfelt och moderaterna för typ ett år sen gick ut och kallade sig det ny arbetarpartiet. Det har hela tiden förbryllat med tanke på att de minsann inte fört nån arbetarvänlig politik. Fast som jag minns det handlade det inte om ett parti för arbetare utan ett arbetar parti, alltså ett parti som sätter folk i arbete. Det kan tyckas som en hårfin skillnad, men det har visat sig att den är enorm, eller i vart fall lika stor som skillnaden mellan högern och vänstern alltid har varit. Om vi tar oss lite tid och tittar på vad regeringen hittills genomfört så är det ganska tydligt att det inte är till den traditionella arbetaren som politiken riktas.

Slopad förmögenhetsskatt (per definition gynnar detta förmögna)
Slopad fastighetsskatt (ju större och dyrare hus du har, desto mer tjänar du på detta = rikingar)
Slopat tak i föräldraförsäkringen (kan säkert vara vettigt med en höjning, ju fler som är med desto större legitimitet, men är det rimligt att betala 80000 i måndaden till en med en månadslön på 100 000? Näe, det är det faktiskt inte. Statens pengar ska inte gå till att skänka pengar till de redan välbesuttna!)

Slopade fri museer (Svårt att bevisa, men nog lär den rika överklassen fortfarande knata runt i kultur och utbildningen, medan den familj som inte har råd med 240 spänn plus fika på en par hundra för ett museibesök knappast kan prioritera konstruktiv utveckling.)
Sänkt a-kassa (slår så klart hårdast mot de som får a-kassa, oftast personer som inte tillhör de rika)
Höjd a-kasseavgift (slår hårt mot alla, typ. Alltså alla som är med i facket och a-kassan. Vilket så klart den med en fallskärm inte behöver vara.)

Men allt får sin förklaring i regeringens pris till årets arbetare: EN EGENFÖRETGARE! AHA. ARbetare är alltså företagarna, alltså överklassen och då stämmer ju allt. Moderaterna är ett arbetareparti, om arbetaren är företagaren. Men då är det väl bara det nya i de nya moderaterna som förbryllar. För företagarnas parti, det har ju moderaterna alltid varit.

/Mattias

Inga kommentarer: