torsdag, mars 22, 2007

Det ondas regering

Det är inte så ofta jag blir så där jävla förbannad på politik ändå, men när det gäller de nya reglerna för a-kassa är det så att det kokar i mig. Frågan är om man inte kan säga att det kokar över. Tyvärr är det inte konstigt, och tyvärr är det berättigat med en blind vrede kring det förslag som borgerlighetens regering nu till slut lägger fram.

Många är de saker som försämras i förslaget men jag har svårt att se att något tydligare kan visa upp det uppenbara förakt ett parti som moderaterna, även de sk nya, i och med detta förslag visar de människor som redan har det svårt och inte har ärvt taburetterna som överklassen, än detta förslag om att tvingas flytta för att få a-kassa. (Meningen blev lång, men läs den några gånger och känn frustrationen den föder och göder.) För det är ju precis det som det hela innebär. Den som förlorar sitt jobb i sin hemort ska tvingas flytta för att få sin försörjning. Kanske tvingas lämna sin familj och sina vänner.

Man kan tänka sig vad detta innebär för en person som lever med sin familj, förlorar jobbet och tvingas söka jobb på annan ort. Den andra har sitt kvar, och kan inte få ett jobb på den nya orten. De bor på landsbygden i en villa som är mycket svårsåld. Den ena tvingas flytta och de kan inte sälja för att de då skulle hamna i skuld till banken. De måste betala dubbla boenden långt i från varandra. Det kommer självklart att bli slitningar, det kommer självklart att leda till splittringar.

Det kommer säkert finnas de som klarar även detta, men en gissning på att frånvarande föräldrar kommer skapa mer stökiga barn i skolan är ingen svår gissning. Att alkoholismen kommer öka under såna förutsättnignar är heller inte så svårt att tro, att människors tro och hopp kommer att krossas och ännu fler brutna människor kommer skapas är snarare troligt än motsatsen. Till vilket pris? Sänkt skatt. För vem? En sak är säker, det är sällan den med låg lön som tjänar på skattesänkningar. Det som blir en fryst pizza för en fattig blir ett restaurangbesök för den rike.

Var ska detta sluta, vart ska det leda? Hur långt tänker borgerlighetens regering driva detta?Vilket samhäller skapas av dessa lagförslag? Det får mig av nån anledning att tänka på en strof av Baudellaire:

Burna av svindlande yra
skall utan vila och rast vi styra
mot mina drömmars paradis.

Vad är det för paradis Littorin vill se? Vad är det för drömmar Reinfeld, Maud och Leijonborg när? Med tanke på att allt ska handla om att jobba får man anta att det handlar om att det yttersta syftet är rikedom. Men vad ska vi med ett rikt samhälle till om vi inte ens kan kosta på oss att använda en dela pengarna till att inte slå sönder familjer, att inte rycka upp människor med rötterna och tvinga dem till ett liv på en plats de inte vill bo på? Vad är det för välfärd överklassens regeringen vill se? Svaret är självklart. Ingen. Jo förstås, för den som har mage att kliva på andra eller har turen att födas med silversked i hand. Den som har oturen på sin sida, den ska trasas sönder av den regering som i dag sitter vid makten i Sverige.

Det är skam att detta styre ska drabba männikor som inte vill annat än att få göra rätt för sig och sin familj, en familj som detta a-kasseförslag med stor sannolikhet kommer krossa.

//Mattias

Inga kommentarer: