lördag, januari 06, 2007

Outfoxed och This Divided Nation.

Har tittat på filmen Outfoxed från 2004 i kväll. Det är inte utan att man förvånas över hur vissa människor bara blundar för andras åsikter. Mest tydligt är klippen med Bill O´Reilly som uppenbarligen inte lyssnar överhuvudtaget på andra människor. Det är så sorgligt att se hur han kliver in med en agenda och sen inte på något sätt låter något störa den, om något stör den säger han kort och gott Shut up och kör ut den ur studion. Det blir lite lustigt när man oxå kallar sig för den mest balancerade nyhetsrapporteringen. Det är även intressant att se hur han lägger ord i munnen på andra människor.

I filmen får man se hur en man som förlorade sin pappa i WTC 9/11 har skrivit under ett upprop mot kriget med motiveringen att USA har varit med och skapat Al-Quaida och därför till viss del bär skulden för händelsen själv. Ett påstående som är svårt att ta sig runt, om man bryr sig om fakta förstås. O´Reilly gör dock inte det utan påstår i stället, efter att han kört ut mannen som tyckte annat än O´Reilly, att mannen påstått att klanen Bush har planerat attackern den 11 september. Vilket han faktiskt aldrig sa.

Filmen är intressant genom att visa på hur media med viljan kan styra människors uppfattningar. Man refererar till undersökningar som visar på hur man låter republikaner komma till tals fem gånger fler gånger än demokrater. Bland tittare som ser på FOX tror långt över hälften att USA´s regering hittat kopplingar mellan Al-Qauida och Irak, vilket under 25 % av andra amerikaner tror. Det är intressant ur demokrati synpunkt. De på FOX måste rimligtvis känna till att det inte finns några sådana bevis, men ändå får de sina tittare att tro det. Vem är det som tjänar på det?

Det får mig att tänka på This Divided Nation som jag såg för ett litet tag sedan. Den handlar om bråket kring en föreläsning på ett Universitet i Utah som Michael Moores skulle hålla i valrörelsen 2004. I filmen lyckas man tydligt visa på att en demokratisk konstitution ändå kan tvinga bort åsikter och människor genom pöbelupphetsning. Det tydliggörs vad som händer när människor slutar lyssna och istället börjar bua ut andra åsikter än sin egen. Istället för att svara på frågor hyssjar man den som frågar. Istället för att lära sig skriker man så att man inte hör. Precis som Fox NEWS gör och vill att deras tittare ska göra. Med en sån befolkning behöver man ingen diktator.

/Mattias

Inga kommentarer: