onsdag, januari 24, 2007

Rädslan som teori

Frigolitfisken skriver spännande om vardagen och sånt som upprör och gläder den gode Niklas. Han skriver här om hur våra media försöker skrämma upp oss, förmodligen för att sälja lösnummer. i det här fallet handlar det om rädslan för sjukdommar.

Men frågan är om inte rädslan spelar in i ett betydligt större spel! Om man följer amerikanska vänsterdebatter är det tydligt att man där ofta finner på teorier om rädslan som vapen. Hur rädslan ska hålla underklassen på plats och det till fördel för överklassen. Michel Moore har berört det i flera filmer, teorin dyker upp öven i musiken. Bruce Springsteen har satt fingret på det för länge sedan i sin Murder Inc. Vi kan oxå se att högern i Sverige på alla sätt försöker skrämma oss till tystnad i dag.

För vad händer i ett samhälle där människor inte har akassans trygghet. Man blir mer rädd om jobbet. Man blir mindre benägen att tala om missförhållanden på jobbet. Man blir lättare att ges sämre lön. Man får det sämre. Man blir rädd. Det är livsfarligt och Expressen har sitt finger med i spelet när de hela tiden skrämmer upp oss med brott som inte hotar oss, sjukdommar som är så dolda att de förmodligen inte finns.

/Mattias

Inga kommentarer: