fredag, november 03, 2006

Angående att vara kommunist

Jag får ofta frågan om jag är kommunist eftersom jag är aktiv i Vänsterpartiet. JAg svara alltid nej på den frågan. Jag svarar i stället att jag tror på ett klasslöst samhälle, jag tror på en rättvisa baserad på tesen: av var och en efter förmåga, till var och en efter behov, jag tror att människorna i alla länder måste förena sig för att förändra samhället på ett revolutionerande sätt. Jag tror att allt detta behövs för att vi ska kunna skapa en värld där människan är fri, för att kunna bryta den alienation som förtrycker människorna och att den enda vägen till en rättvis värld är en värld där alla människor är trygga och girigheten inte är grunden för samhällets framväxt och utveckling. Med andra ord; Jag tror på en socialistisk värld.
Dessa åsikter kanske gör mig till kommunist, men jag väljer ändå att inte kalla mig för det. Varför? Ordet kommunist är intimt förknippat med de värderingar och mål som jag beskrev ovan, men det är hos många människor missförstått som de diktaturer som plågat människor under hela förra seklet och ända in i detta. Att kalla sig för kommunist gör att man riskerar att bli sammanblandad med dem som stött, och stöder diktaturer, de som anser att människolivet och den genuina demokratin inte ska stå i första rummet, de som står på samma sida som våra främsta motståndare när det gäller att frigöra människorna från alienationen och kapitalismens förtryck. Jag vill inte det. Visst kan en diktatur ibland verka vacker på ytan med vissa sociala framsteg och bra kulturpolitik, men under fernissan döljer sig alltid varbölder av mänskligt lidande, oskyldigas död och allt annat som vänsterrörelsen kämpar emot, det måste vi alltid våga se och ta avstånd ifrån.
Jag väljer att inte kalla mig kommunist eftersom jag inte tycker att ord är viktigare än människors liv. Min övertygelse är att varje dag som det socialistiska projektet att förbättra världen försenas kommer människor att dö i onödan och det vägrar jag att vara skyldig till. I dag måste vi utkämpa en strid som inte handlar om vår politik utan om något som borde ligga årtionden tillbaka i vår historia. Vi måste göra allt vi kan för att lämna skendebatterna bakom oss så att vi istället får stå till svars för det vi står för i dag; kampen för genomgripande genuin demokrati som även innefattar den ekonomiska sektorn, kampen för rättvisa och frihet som vi definierar den och kampen för alla människors möjlighet att leva ett liv utan kapitalismens förtryck. Låt inte ett ord stå i vägen för det som betyder mest för oss alla, genuin rättvisa och genuin demokrati: Det klasslösa samhället!

/Mattias

ursprungligen publicerad i Vänsteraktuellt nr 1 2005, "vi" i texten syftar till Vänsterpartiet

Inga kommentarer: