fredag, augusti 25, 2006

Jakob - en artist att upptäcka

Det finns artister man inte förstår varför de inte får större uppmärksamhet än de får. En av dem är Jakob. Underfundiga texter, musik som vandrar mellan visa, rock, soul och jazz och en liveupplevelse många artister får avundas.

Jakob började i tonåren med olika band. Då handlade det mycket om covers, men även en del eget material. Men det är som soloartist han framförallt framträtt. En soloartist som alltid varit uppbackad av fantastiska musiker. Bland låtarna sticker framförallt gamla pärlor som "Hannes Å Maria", "Jag är Döden" och "Oj, oj, oj Dårhusnoter" fram, även om de numer är sorgligt sällsynta på spelningar. På dessa låtar är det visan och jazzen som ligger närmast till hands. På nyare låtar som "Jag kommer hem" och "Spöket" har Jakob i mycket lämnat visinslaget bakom sig, till fördel för soul. Ett oftast väl fungerande byte.

Textmässigt behandlas alltsom oftast kärlek, ensamhet och längtan. Slitet kan tyckas, men Jakob lyckas nästan varje gång skapa en ny vinkel och formulering som gör att det känns som om ämnet är nytt , fräsch och aldrig tidigare omsjunget.

Bland inspiratörena finnar man framförallt Magnus Johansson, både i musik och sätt att författa texterna. På gränsen till det för enkla, men så välbalanserat att endast de allra största gör det bättre. Dylan och Cohens influenser märks även de, både i det egna materialet, och genom att han översatt flera av deras alster till svenska.

Det är med Jakob som med de flesta artister, han ska upplevas live. När Jakob är som bäst får hans musik hela konsertlokalen att svänga som i en gospelkonsert, oftast uppbyggt av piano tillsammans med ett blås med ett tryck i som man sällan skådar någon annanstans Då korsas bossanova och jazz, rock och pop och när det är som allra, allra bäst. Då är det bäst.

/Mattias

1 kommentar:

Anonym sa...

Och när Jakob blir mer känd och gör intervjuer i De Stora Tidningarna kan han under rubriken Oväntad Egenskap ståta med "Grymt målfarlig center i hockebockey(om än lite lat)"

Anton, jakobs personliga assistent i hockebockeylaget RÖKARNA